Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

De campercamping rukt op: 'Niet lucratief, wel gezellig'

19 augustus 2019 16:06 Aangepast: 20 augustus 2019 09:31

De luxe van een huis, maar dan op wielen. De camper is geliefd en daarmee groeit het aantal 'camper-only-campings' en camperplaatsen. Vaak als business naast een (boeren)bedrijf. Erg lucratief is het voor de meesten niet, maar reuring geeft het wel.

Veel campereigenaren willen liever niet naar een gewone camping, weten ze bij de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC). "Het is een ander soort recreant", zegt Hans Pronk, adviseur bij de NKC. Een camping is een plek om de hele dag te vertoeven, terwijl je met een camper alleen een plekje zoekt om te overnachten.

In een camper zit een toilet en douche, dus dat soort extra's heb je niet nodig - het kost enkel extra geld. NKC lobbyt daarom al jaren voor meer aparte plekken voor campers. "Vooral buitenlandse toeristen klagen over een tekort." Nederland wil een gastvrij land zijn, maar het beleid is er vaak niet naar, vindt Pronk.

Er zijn steeds minder kampeerterreinen, becijferde de KvK. In de afgelopen vijf jaar daalde het aantal met bijna honderd. Van 2296 in 2014 naar 2197 nu. Het zou komen doordat kleinere campings wegvallen.

Duizenden campers

Een gemiste kans, zegt de camperclub, want het aantal camperbezitters zit in de lift. Nederland telde vorig jaar een 'wagenpark' van 115.000 campers. Een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. "We veranderen van een caravanland naar een camperland", zegt Pronk. Een trend die Europees is, weet brancheorganisatie Bovag.

Uit eigen onderzoek van de NKC, een vereniging met ruim 50.000 leden, blijkt dat het aantal camper-only plekken in Nederland hard groeit. Nederland zou inmiddels 1733 camperplaatsen tellen, vorig jaar waren dat er nog 1430 en in 2011 stond de teller op 628. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Campers enorm in de lift, caravans minder populair

Naast de boerderij

Het gaat dan om camperparken, plekken op bestaande campings, parkings met plaats voor campers en bedrijven zoals golfbanen of jachthavens met een camperstrip. Maar ook om particulieren die er business in zien en een bedrijf beginnen. "Meestal naast een ander bedrijf, zoals een boerderij", weet Pronk.

Locaties zoals De Scheve Schoffel in Boskoop. Ondernemer Ruud Rijnbeek opende zijn campercamping, met plek voor zo'n 15 voertuigen, twee maanden geleden. Hij runde eerder een buxuskwekerij op het terrein. "We moesten dicht, omdat we last hadden van de buxusmot", vertelt hij. "Toen ben ik dit begonnen."

Geen omkijken naar

De ruimte was er en naar campereigenaren heb je geen omkijken, zegt de ondernemer. "Je maakt een gezellig praatje, maar verder zorgen ze voor zichzelf." Voor een schamele 16,50 per nacht krijg je een plek voor twee en kun je schoon water bijvullen en vuil water en afval lozen. "Er is stroom en wifi", aldus Rijnbeek. "Ik weet dat ik te goedkoop ben, ik ben een gever", lacht hij.

Voor de meeste camperplaatsen betaal je zo'n 20 euro. "Ik haal er geen hoofdinkomen uit", zegt Rijnbeek. "Dan heb je wel een stuk of veertig plekken nodig. We runnen ook nog een feestlocatie in de buurt." Van de stijgende vraag naar camperplekken merkt de ondernemer nu nog niet veel. "Daarvoor ben ik nog te kort bezig", zegt hij.

Niet zo lucratief

Pronk beaamt dat je wel een stuk of vijftig plekken nodig hebt om een beetje aan een campercamping te kunnen verdienen. In Nederland zijn er een stuk of vijf grotere campings, onder meer in Maastricht en Amsterdam. Ze zijn het hele jaar open en hebben zaken zoals een online boekingssysteem en slagbomen, weet NKC.

De club hoopt juist ook op meer kleinere ondernemers, zo telt Nederland inmiddels een stuk of twintig campererven, vertelt Pronk. Meestal op of naast de boerderij. Gemeenten zijn vaak terughoudend met vergunningen voor dat soort plekken. "Bij sommigen zijn we al jaren aan het leuren. Bestemmingsplannen zitten in de weg of ze vinden dat er genoeg campings zijn." In de grote steden is de ruimte vaak weer beperkt.

Vergunning onzeker

Een probleem dat ook speelt in Den Haag. De vergunning van het Camperpark loopt tot 2020, weet Pronk. En het is de vraag of die verlengd wordt.

Bij camperplaats Polderhaan in Harmelen ging dat iets soepeler, vertelt eigenaar Jos van Egmond. Binnen een half jaar was de vergunning rond. Ze zijn sinds juni open en hebben plek voor dertien campers, met een optie tot uitbreiding naar vijfentwintig. "We kijken eerst aan hoe het gaat."

Kinderen uit huis

Jos en vrouw Jacqueline runnen ook een melkveehouderij op het terrein. "Ik ben inmiddels zestig en we willen het wat rustiger aan gaan doen", zegt Van Egmond. Een grote bron van inkomsten is de camping, die 19 euro per nacht kost, alleen nog niet. De boeren hebben er ook een flinke investering voor moeten doen: "de slappe grond is verhard, er is een toiletgebouw en huiskamer gemaakt. Het kostte een flinke duit."

Rijk hoeft Van Egmond er niet van te worden. "Onze kinderen zijn het huis uit en dit geeft reuring. We willen nog een beetje groeien, maar ik vind het vooral leuk om te ondernemen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van