Ga naar de inhoud
Business

Zelfstandigen Bouw: BAM dwingt zzp'ers in onredelijk contract

Zelfstandigen die al jaren voor bouwbedrijf BAM werken, worden gedwongen om contracten te tekenen met 'buitensporig onredelijke bepalingen', zegt belangenorganisatie Zelfstandigen Bouw.

Zij moeten ineens via bemiddelaar Brainnet worden ingehuurd, vertelt Joke Licher van Zelfstandigen Bouw. "Je krijgt zo'n contract en dat moet je ondertekenen, anders kan je niet meer voor BAM werken,"

Onbetaald werken

In het contract staat onder meer een bepaling dat BAM ingehuurde krachten niet hoeft te betalen wanneer de zogeheten screeningsprocedure negatief uitvalt. De procedure, waarin wordt gecontroleerd of een zzp'er een echte zelfstandige is, kan wel vier weken duren.

Volgens een andere bepaling kan BAM mensen na een proeftijd van tien dagen zonder betaling naar huis sturen. 

"In de praktijk kan het dus voorkomen dat iemand al tien dagen tot vier weken heeft gewerkt, en dat BAM daar niet voor hoeft te betalen." Zelfstandigen Bouw wil dat de 'buitensporig onredelijke bepalingen' uit het contract worden geschrapt. 

Nog nooit voorgekomen

Volgens een woordvoerder van BAM is de administratie van de inhuur van externen onlangs uitbesteed aan Brainnet omdat zij meer ervaring hebben op het gebied van ingewikkelde regelgeving.

"Er staan in de overeenkomst bepalingen die door Zelfstandigen Bouw worden uitgelegd op een manier die in de praktijk nog niet is voorgekomen." BAM zegt dat het alleen in uitzonderlijke gevallen niet uitbetaalt, bijvoorbeeld als inhuurkrachten de benodigde certificaten niet blijken te hebben.

"We gaan de brief van Zelfstandigen Bouw beantwoorden, maar we herkennen ons niet in het beeld dat we niet zouden betalen wanneer iemand als schijnzelfstandige zou worden aangemerkt."