Business

Kapperszaken hekelen thuiskapper: 'Het ambacht staat onder druk'

09 augustus 2019 16:12 Aangepast: 12 augustus 2019 16:23
Kapper Beeld © Getty

In zeven Nederlandse gemeenten zijn thuiskappers niet meer welkom. Als het aan de brancheorganisatie voor kappers ligt, volgen er nog veel meer. "Raar en onrechtvaardig", vindt ZZP Nederland.

Het rommelt in kappersland. Met bijna 27.000, telde Nederland in 2018 een recordaantal kapperszaken. Maar ook in deze sector is het aantal zzp'er flink gegroeid. Het aandeel zelfstandige kappers groeide van 43 procent in 2007, tot 49 procent in 2017, becijferde het CBS. Hieronder vallen ook thuiskappers en kleine salons aan huis.

Juist die thuiskappers zijn ondernemers in de winkelstraat een doorn in het oog. "Er is een kanteling gaande in de sector waar wij ons zorgen over maken", zegt Harry Jager van de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO), in gesprek met RTL Z. "Nog maar een klein deel van de kappers in Nederland heeft een echte kapperszaak, de rest is zelfstandig."

Ambacht in gevaar

De vele zzp'ers snoepen vaste klanten af van de ondernemers, en daarmee komt volgens de ANKO het kappersambacht onder druk te staan. Want als er minder winkels komen, is er ook minder plek voor opleiding en stage.

Daarnaast moeten kapperszaken investeringen doen en aan regels voldoen die voor zzp'ers niet gelden, zoals Arbo- en brandveiligheidsregels. In huiselijke kring gelden die regels niet, bovendien zouden ze lastig te controleren zijn, vindt de organisatie. "Er ontstaat een ongelijk speelveld waar we niet mee verder kunnen", zegt Jager. "Het is als een centrifuge en de deksel staat open. De zzp'ers stromen de wijken in."

'Gemeenten grijpen in'

De gemeenten Dalfsen, Dronten, Hoogeveen, Hardenberg, Harlingen, Twenterand en Urk hebben daarom al maatregelen genomen, zegt de instantie. Bestaande thuiskappers kunnen er gewoon blijven werken, maar wie een zaak wil starten krijgt niet zomaar meer een vergunning.

Twenterand bevestigt het beleid desgevraagd, de gemeente wil ervoor zorgen dat het helemaal niet meer mogelijk is om als thuiskapper te starten. Daarvoor worden de bestemmingsplannen in de loop der tijd aangepast.

ANKO praat daarnaast nog met zo'n vijftig andere gemeenten, waaronder Dordrecht, Heerlen, Nieuwegein en Amersfoort. "Gemeenten zien veel kapperswinkels verdwijnen uit het straatbeeld en zien een gevaar in de leegstand van die panden. Ze willen hun centra levendig houden." Dat geldt vooral voor de kleinere dorpen van Nederland, weet hij.

Raar en onrechtvaardig

Het beleid is er inderdaad, zegt Maarten Post voorzitter van ZZP Nederland. "Maar we onderzoeken nog of het ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd." Post noemt het beleid 'raar en onrechtvaardig'. "Gemeenten mogen niet zomaar ingrijpen in de markt. Als onze leden hier klachten over hebben, dan zullen we dat ook aankaarten bij toezichthouder ACM."

Volgens de zelfstandigenclub staat ANKO voor een club kappers in de winkelstraat die al jaren moeite hebben om overeind te blijven. "Door het internet blijven de winkelstraten leeg", zegt hij. "Mensen boeken liever een afspraak bij een thuiskapper. Dat is geen oneerlijke concurrentie, want deze mensen betalen ook gewoon netjes belasting."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Recordaantal kapsalons, maar branche vreest voor toekomst

Te weinig mensen

Post vindt het "zeer kwalijk dat zzp'ers zo te pakken worden genomen". De kappers die nu het hardst roepen dat het allemaal oneerlijk is, zijn ook de mensen die hun personeel eerder hebben gevraagd om zelfstandig te worden, zegt hij. Zo groeide het aandeel zzp'ers in de sector, maar niet het aantal werknemers, blijkt uit cijfers. "Het gevolg is dat er te weinig mensen in de winkels beschikbaar zijn."

Kapper Coos Tieleman is desondanks blij dat gemeenten ingrijpen, want jonge kappers kunnen maar moeilijk aan een stageplek komen, zegt hij. "Het is een ambacht en dat leer je in een salon."Komen er minder kappers om op te leiden, dan verloedert het ambacht", vreest hij.

Brood verdienen

Tieleman heeft een zaak in Nijmegen waar hij op dit moment in zijn eentje knipt. "Ik heb in het verleden meerdere kappers in dienst gehad en mensen opgeleid, maar focus me nu vooral op shows die bedrijven zoals l'Oreal organiseren voor hun klanten."

Met een dergelijk specialisme kun je als een van de vele kappers in Nederland nog prima je brood verdienen, vertelt hij. "Maar dan moet je wel eerst genoeg ervaring op kunnen doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van