Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

'Afrojack was gewaarschuwd voor belastingconstructie'

01 augustus 2019 12:39 Aangepast: 01 augustus 2019 12:49
Wist Afrojack van discutabele belastingconstructie? Beeld © ANP

Nick van der Wall, beter bekend als dj Afrojack, zou volgens De Telegraaf door specialisten zijn gewaarschuwd dat een constructie waarmee hij belastingen ontweek, niet door de beugel kon.

De 31-jarige Van der Wall brak in 2010 door en groeide uit tot een van de bekendste diskjockeys van de wereld. Dat leverde hem, naast bekendheid, ook flinke inkomsten op.

Vorig jaar bleek dat de entertainer in aanvaring was geraakt met de Belastingdienst. Tussen 2012 en 2016 zou hij in Nederland nauwelijks belasting over zijn miljoeneninkomsten hebben afgedragen omdat zijn bedrijven op papier in Cyprus waren gevestigd.

Strafrechtelijk onderzoek

Omdat hij in Nederland woonde en actief was nam de fiscus daarmee geen genoegen. De Belastingdienst claimt miljoenen aan naheffingen, en zou een hypotheek op het landhuis met zwembad van de dj in Leersum als onderpand hebben gekregen. Het Openbaar Ministerie werkt aan strafrechtelijk onderzoek naar de vermeende belastingontduiking.

Destijds stelde Afrojack dat hij geen weet zou hebben gehad van de discutabele belastingconstructie. Volgens de dj liet hij zijn fiscale zaken namelijk over aan zijn belastingadviseur.

De constructie zou zijn bedacht door adviseur Frank B., die ook wel bekendstaat als 'de fiscalist van de sterren'. Ook naar B. loopt een strafrechtelijk onderzoek door het OM. 

Waarschuwing

Volgens de Telegraaf blijkt nu echter uit verhoren door de fiscale opsporingsdienst FIOD dat de dj in het verleden door financieel specialisten nadrukkelijk is gewaarschuwd voor de Cyprus-constructie.

Die adviseurs zouden hem hebben 'gewaarschuwd voor dreigende naheffingen en torenhoge boetes van 100 procent als hij de constructie niet zou opbiechten aan de Belastingdienst en zou kiezen voor een zogeheten inkeerregeling.'

De advocaat van Afrojack ontkent in de krant dat de entertainer voor de belastingconstructie zou zijn gewaarschuwd. Als mocht blijken dat hij te weinig belasting heeft betaald, zal hij zijn verplichtingen volgens haar alsnog volledig nakomen.

Anders kan de Belastingdienst nu dus zijn landhuis met zwembad verkopen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van