Business

Faillissement Slotervaart- en IJsselmeerziekenhuis raakt artsenlab AtalMedial keihard

30 juli 2019 14:45 Aangepast: 30 juli 2019 17:11
Bloedafname in een behandelkamer van een spoedeisende hulp. Beeld © ANP

AtalMedial, een van de grootste artsenlaboratoria en trombosediensten van Nederland, is keihard getroffen door de faillissementen van het Slotervaart- en het IJsselmeerziekenhuis. Het bedrijf boekt daardoor een megaverlies van 6,5 miljoen euro.

AtalMedial ontstond in 2012 uit een fusie tussen enkele trombosediensten en laboratoria, waar huis- en ziekenhuisartsen bloed, weefsel of ontlasting van patiënten laten testen. Met een omzet van 67 miljoen euro en bijna 900 werknemers is AtalMedial een van de grootste diagnostische centra van Nederland.

Overname

Februari vorig jaar kondigde het bedrijf trots aan de laboratoria en medewerkers van MC Groep van zorgondernemer Loek Winter over te nemen. Onder de MC Groep vielen het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en het IJsselmeerziekenhuis in Lelystad.

Dat had AtalMedial beter niet kunnen doen. Acht maanden na de overname gingen die twee ziekenhuizen namelijk gierend failliet. Dat leidde tot het verlies van duizenden banen en een chaotisch geschuif met patiënten.

Miljoenenverlies

Nu blijkt dat de faillissementen ook desastreus hebben uitgepakt voor AtalMedial. Volgens het zojuist gedeponeerde jaarverslag boekte de medische dienstverlener vorig jaar een verlies van ruim 6,5 miljoen euro.

Uit de financiële rapportage blijkt dat AtalMedial nog bijna 4 miljoen euro tegoed had van de ziekenhuizen voor uitgevoerde onderzoeken. Die miljoenen moest het bedrijf afschrijven. Ook viel door de faillissementen veel omzet weg, terwijl de personeels- en andere kosten door de overname van de activiteiten waren toegenomen.

Ook moest AtalMedial een deel van de investeringen in een gloednieuw laboratorium in Amsterdam afschrijven, licht bestuurder Peter Kamsteeg toe. "Een deel daarvan was specifiek voor de dienstverlening aan het Slotervaart gebouwd."  

Voortbestaan

Uit het verslag blijkt verder dat de externe accountant van AtalMedial de jaarrekening over 2018 niet heeft willen goedkeuren, omdat 'de failliet gegane partners geen betrouwbare cijfers' konden aanleveren.

Volgens bestuurder Kamsteeg kan AtalMedial het miljoenenverlies opvangen, omdat het bedrijf er financieel sterk voorstond. "Door jarenlang voorzichtig te investeren, was onze financiële positie goed. Daarin is nu een deuk gekomen, maar ons voortbestaan is niet in gevaar."

Zonder de gevolgen van de faillissementen draait AtalMedial goed, zegt Kamsteeg. Vanaf volgend jaar denkt het bedrijf weer winst te boeken. Om de lagere omzet te compenseren, heeft de medische dienstverlener wel de kosten moeten terugdringen. "Daarbij moesten ongeveer 30 medewerkers afvloeien, maar dat hebben we kunnen doen zonder gedwongen ontslagen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van