Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Doorwerken tijdens de bouwvak: 'We kunnen niet weg, te veel klussen'

29 juli 2019 16:37
Bouwvakkers bespreken mogelijk hun vakantie, of houden even pauze. Beeld © ANP

Even geen drilboren, geluid van tikkende hamers of tegels die door midden gezaagd worden: ook voor menig bouwbedrijf is de vakantie nu echt begonnen. Toch zijn er ook bedrijven die de bouwvak laten voor wat het is. "We hebben te veel klussen die af moeten."

Oshri Cogan van Haarlemse Timmerwerken is een van de vele bouwvakkers die deze zomer gewoon doorwerkt. "We kunnen eigenlijk niet weg, het is onwijs druk", vertelt hij. "Dus wisselen we elkaar dit jaar af." Dat betekent dat er steeds een van de zes werklui een weekje weg mag, de andere vijf blijven bezig.

Zomaar het werk drie weken stilleggen gaat momenteel niet. "We hebben bijvoorbeeld nog een complete verbouwing. Die moet af voordat die mensen terug zijn van vakantie. Deze zomer gaat iedereen dus een weekje weg en met kerst gaan we dan twee weken dicht", vertelt Cogan.

Bouwvak

De bouwvak is een periode van drie weken waarin een groot deel van de bouwsector het werk neerlegt. Sinds 1982 is de bouwvak geen verplichte vakantie meer, al stoppen veel bedrijven nog wel.

Dat kan gevolgen hebben: als een leverancier de deuren sluit, kunnen aannemers niet verder. En als de aannemers niet verder kunnen, kunnen zzp'ers ook niet door.

Klus niet af, dan doorwerken

Branchevereniging Bouwend Nederland houdt geen officiële cijfers bij over hoe bedrijven omgaan met de bouwvak. "Maar veel bouwbedrijven houden de schoolvakanties aan", laat een woordvoerder desgevraagd weten. 

Een paar jaar geleden bleek uit onderzoek dat een derde van de bedrijven volledig sluit tijdens de bouwvak. Veel van de installateurs en bouwhandelaars/leveranciers werken nog wel door, of zijn deels open. 55 procent van de aannemers die zich richten op woningbouw, sloot toen volledig en gaf iedereen vrij. 

"De kleinere bouwbedrijven maken de afweging of leveranciers open zijn, al komt het ook voor dat bedrijven een klus richting de vakantie niet af krijgen en doorwerken", aldus de zegsman van Bouwend Nederland.

Bouwvakkers werken in de zinderende hitte. Bouwvakkers werken in de zinderende hitte.

Gespreide vakanties, gespreide klussen

Zo ook bij Van Stokkum Natuursteen uit Venlo. "We moeten door, maar dan op halve kracht. De markt en de klanten willen dat", zegt Bert Middeldorp, die bij het bedrijf verantwoordelijk is voor de verkoop en uitvoering.

Het bedrijf kiest wel voor een gespreide aanpak, omdat het landelijk opereert. "We kunnen ons onmogelijk aan de zuidelijke bouwvak conformeren." Iedereen kan hierdoor ergens gedurende de zomer drie weken vakantie opnemen. "We zijn net een normaal bedrijf", zegt Middeldorp lachend.

De werkzaamheden zijn wel anders verdeeld. "Normaal werken we op tien of twaalf bouwterreinen tegelijk, nu op een stuk of drie", zegt hij. Klagen doet hij daarover niet. "Dit weekend ga ik zelf weg."

Kleine klusjes tussendoor

Bouwbedrijf Hurks, met kantoren in Eindhoven en Utrecht, houdt zich nog wel aan de klassieke bouwvak. Medewerker Ellen Molenaar laat weten dat er in augustus beter teruggebeld kan worden. "Er lopen nu vijf mensen op kantoor, de rest is twee weken weg. Ik heb nog voldoende werk en ga later, maar verder ligt het stil hier."

Theo Koot, van het gelijknamige eenmanstimmerbedrijf, heeft ook vakantie. "Een week of drie, vier. Maar als ze bellen voor een kozijntje of een raampje doe ik dat wel even hoor, dat stelt niet zo veel voor", zegt Koot.

"De grote dingen laat ik liggen, die pak ik later op. Verder ben ik wat aan m'n huis aan het klussen, aan het schilderen. Daar is het nu mooi weer voor", zegt Koot. "Wij zijn niet zo van de vakantie thuis. Misschien gaan we een paar dagen weg, verder ga ik in de tuin zitten. Daar is het nu goed weer voor."

Vier weken dicht: 'Ben ook gewoon mens'

"Wij zijn gewoon vier weken helemaal dicht", zegt Jan Hak van Habrobouw in Dordrecht, waar twaalf mensen werken. "Ik ben een keer buiten de bouwvak op vakantie geweest, dat vond ik helemaal niets", vertelt Hak. "Toen lag ik aan het strand, terwijl er enorme klussen werden uitgevoerd. Die verantwoording voel je."

"Ik ben ook gewoon een mens, ik vind dat helemaal niet fijn. Ik wil gewoon rustig vakantie kunnen vieren", zegt Hak. "Het is de rest van het jaar enorm druk, dus iedereen heeft hier een time-out. Binnenkort vertrek ik naar Spanje, daarna gaan we weer aan het werk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verplicht drie weken zomervakantie: deze bedrijven gaan dicht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore