Ondernemen

Hitte en hagel funest voor oogst, toch laten boeren subsidie liggen

29 juli 2019 17:48 Aangepast: 29 juli 2019 17:48
Een boer bekijkt zijn droge akker met aardappelen. Beeld © ANP

Periodes van hitte en hoosbuien met hagelstenen wisselen elkaar af, en dat is slecht voor de oogsten van boeren. Toch laten zij miljoenen aan droogtesubsidie op de plank liggen, en staan ze ook niet in de rij om een weersverzekering voor schade af te sluiten.

Zo'n 1.800 van de ongeveer 18.000 boeren verzekert zich tegen droogte, volgens BNR Nieuwsradio. Daardoor blijft er dit jaar 3 van de 15 miljoen euro subsidie op de plank liggen. Ook vorig jaar bleef er al geld liggen, bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Weersverzekering

Om in aanmerking te komen voor die subsidie moeten boeren een weersverzekering afsluiten, en die vinden ze te hoog vanwege de belasting daarop van 21 procent. Wat een boer betaalt aan verzekeringen hangt af van de hoeveelheid grond en het type gewas. De premie ligt tussen de 10 en 150 euro per hectare grond. 

Vooral het eigen risico is een probleem voor boeren, zegt Jaap Wenum, voorzitter Akkerbouw bij belangenbehartiger LTO. "De premie is hoog, evenals het eigen risico. Zeker 30 procent van de schade moet de boer - zelfs na afsluiten van zo’n verzekering - uit eigen zak betalen. Veel boeren denken daarom nu: ik betaal schade het liefst geheel uit eigen zak en neem het risico maar."

Premie blijft hoog

Door het uitblijven van deelnemers en de vele gevallen van schade blijft de premie hoog, vult hij aan. Al kan daar verandering in komen. De belasting gaat namelijk vanaf 2020 op de fles.

Wenum: "Dan verwachten wij meer deelname. We sleutelen ook aan een lager eigen risico om de verzekeringsomstandigheden voor boeren nog gunstiger te maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fruittelers plukken vruchten van droogte: tot wel 21.000 euro meer inkomen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van