Ga naar de inhoud
Ondernemen

Slachthuizen mogelijk in problemen door hitte: te heet voor veevervoer

Dit varken neemt een frisse duik in een modderpoel. Beeld © ANP

De aanhoudende warmte kan voor problemen zorgen met de aanvoer bij slachthuizen. Bij hoge temperaturen is het vervoer van levende dieren aan strengere regels gebonden. 

Je geplande barbecue komt voorlopig nog niet in gevaar. Daarvoor moet het extreme weer langer aanhouden. Het zijn vooral veehouders en -transporteurs die zich nu in bochten moeten wringen. 

35+ graden

Sinds maandag is het zogenoemde Nationaal Hitteplan veetransporten van kracht. Dat gebeurt als het 27 graden of warmer is. 

En zodra de thermometers de 35 graden aantikken mag je geen levende dieren meer vervoeren. Toezichthouder NVWA meldt vandaag extra controles uit te voeren. 

Niet normaal functioneren

Dat halen we deze week ruim. In het zuidoosten van Nederland wordt zelfs een maximumtemperatuur verwacht van 39 graden, volgens Buienradar.

En het blijft de rest van de werkweek ook boven de 35 graden, als de verwachtingen kloppen. Dat betekent dat slachterijen niet normaal kunnen functioneren. 

"Na 12.00 uur stopt het veetransport, want dan is het te warm."

Om toch dieren bij de slachthuizen te krijgen werken veel slachterijen daarom in de vroege uurtjes. Een woordvoerder van Vion, een van de grootste slachterijen van Europa, zegt zoveel mogelijk vee 's nachts te vervoeren, al vanaf 04.00 uur 's morgens. 

Overbruggen

"Na 12.00 uur stopt het veetransport, want dan is het te warm", aldus de woordvoerder in gesprek met RTL Z. 

"Deze paar dagen zijn prima te overbruggen", zegt woordvoerder Dé van de Riet, van brancheorganisatie COV. Veehouders en -transporteurs zullen hun planning opnieuw tegen het licht moeten houden. Dat is een 'logistiek probleem', maar dat moeten ze kunnen oplossen, volgens Van de Riet. 

Pas als het warme weer nog langer aanhoudt kunnen er leverproblemen ontstaan. Maar volgens de veertiendaagse weersverwachting van Buienradar wordt het zaterdag nog maar zo'n 28 graden. 

Extra maatregelen voor dieren

Net als mensen hebben ook dieren extra verkoeling en voldoende water nodig bij extreem warm weer. Brancheclub LTO adviseert veehouders om extra schaduwplekken in te richten en eventueel ventilatoren te gebruiken. 

Ook is het verstandig om voedertijden aan te passen, zodat dieren niet te veel eten krijgen op het toppunt van de warmte. Verder is het sleutelwoord: water. Om te drinken, maar ook om af te koelen, hebben dieren veel water nodig. 

Volgens dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier zijn deze tips niet genoeg. Er is een officieel hitteplan nodig voor boerderijdieren, vindt Wakker Dier vandaag

Dit is een artikel van