Ga naar de inhoud
Business

Ondanks ingreep toch weer verlies voor rolstoelleverancier Welzorg

Beeld © ANP

Opnieuw rode cijfers voor Welzorg, de al jarenlang door verliezen geplaagde leverancier van rolstoelen en scootmobielen. Vorig jaar kondigde het bedrijf aan dat het lek boven was, maar uit de vandaag openbaar geworden jaarrekening blijkt dat het in 2018 ruim 13 miljoen euro verloor.

Welzorg levert via gemeenten rolstoelen en scootmobiels aan gehandicapten en ouderen. Het bedrijf kwam afgelopen jaren in opspraak door ernstig tekortschietende dienstverlening aan kwetsbare klanten.

Grote verliezen

De organisatorische problemen gingen gepaard met grote verliezen. In de vier jaar tussen 2013 en 2016 boekte de onderneming in totaal ruim 50 miljoen euro verlies. In 2017 kwam daar een recordverlies van ruim 36 miljoen bij.

Een ingrijpende reorganisatie in 2017, waarbij onder meer 200 banen werden geschrapt en de winkels werden gesloten, moest een einde aan de verliezen maken. Vorig jaar zei directeur John Heller in een interview dat het lek boven was. Eind 2018 zou Welzorg break-even moeten draaien, en in 2019 een kleine winst.

Lek niet boven

Uit de onlangs bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarrekening van houdstermaatschappij LZG Holding blijkt echter dat Welzorg vorig jaar nog steeds forse verliezen maakte. De omzet daalde met 13 procent, tot 108 miljoen euro. Onderaan de streep staat een verlies van 13,1 miljoen euro.

Door de aanhoudende verliezen kwam het eigen vermogen van het bedrijf eind 2018 nog maar nauwelijks boven nul uit. Volgens de jaarrekening is het voortbestaan van Welzorg echter niet in gevaar. "De continuïteit van de groep is mede gewaarborgd door de gecommitteerde ondersteuning van haar aandeelhouder."

Steun van autoconcern

Welzorg wordt al jaren financieel overeind gehouden door auto-importeur en dealer Louwman Groep. Louwman kocht Welzorg in 2010 om de activiteiten te spreiden. Het familiebedrijf importeert onder meer Toyota, Suzuki, Lexus en Morgan.

Ondanks de verliezen zegt Louwman-topman John Heller 'heel tevreden' te zijn met de ontwikkelingen bij Welzorg. "Operationeel draait het bedrijf weer goed. Maar omdat de contracten in deze markt langlopend zijn, dragen we de oude contracten met lage marges lang met ons mee. In december boekten we echter een kleine plus, en ook de verwachtingen voor de toekomst zijn goed."

Winnen aanbestedingen

Volgens Heller heeft Welzorg op dit moment de dienstverlening weer goed op orde. "Wij winnen heel veel aanbestedingen op kwaliteit. Dat is best bijzonder, gezien waar we vandaan komen. Ook de marges op de nieuwe contracten zijn gezonder. Operationeel en commercieel gezien zijn de resultaten dus goed, en dat is vaak een voorbode van betere financiële resultaten."

Of Welzorg dit jaar winstgevend afsluit, kan de topman nog niet zeggen. "Ik kom uit de bancaire wereld. Daar zijn we voorzichtig met dergelijke voorspellingen."