Ga naar de inhoud
Business

Leuker dan ivoor: investeren in neushoorn-obligaties

Wereldwijd zijn er nog maar 5.500 zwarte neushoorns Beeld © ANP / Remko de Waal

Volgend jaar komt een obligatielening op de markt die wordt ingezet om de zwarte neushoorn te beschermen. De obligatie keert uit wanneer het aantal neushoorns stijgt.

De vijftig miljoen dollar die met de obligaties wordt opgehaald, wordt geïnvesteerd in maatregelen om stropen tegen te gaan en de levensomstandigheden te verbeteren in vijf wildparken in Kenia en Zuid-Afrika. De obligatie wordt uitgegeven door de Zoological Society of Londen (ZSL) en Conservation Capital. 

Wanneer het aantal neushoorns verder daalt, daalt de waarde van de obligatie mee en wordt er minder rente betaald. Stijgt het aantal neushoorns, dan wordt er meer rente uitgekeerd. Die rente wordt betaald door donateurs, regeringen en natuurbeschermingsorganisaties. Op deze manier hoeven zij niet zelf te investeren in de bescherming van de neushoorns, maar kost het hen alleen geld wanneer er succes is.  

De initiatiefnemers hopen dat de populatie in 2020 met 10 procent zal stijgen. Momenteel zijn er wereldwijd nog maar 5.500 zwarte neushoorns in leven. 

Precedent

Het initiatief wordt gesteund door banken als Credit Suisse en UBS. ZSL en Conservation Capital hopen met deze actie een precedent te scheppen voor toekomstige projecten om bedreigde diersoorten te beschermen. 

"Het "rhino impact obligatiemodel" biedt een enorme kans om het natuurbescherming te financieren en het financiële risico van het herstel van biodiversiteit te delen. Het stelt natuurbeschermingsorganisaties zoals ZSL in staat om meer dieren in het wild te beschermen, en het geeft traditionele donoren waar voor hun geld," zegt ZSL-directeur Dominic Jermey.