Business

Christelijke escaperooms: wel de puzzel, geen bloederig thema

22 juli 2019 06:18 Aangepast: 22 juli 2019 09:18
Een van de christelijke escaperooms Beeld © Printscreen YouTube

Een christelijke escaperoom? Bij de Christelijke Jongerenvereniging Gouda (CJV-Gouda) zijn de tijdelijke escaperooms voor het vierde jaar op rij een groot succes. "Als er een ondernemer is die interesse heeft om het concept commercieel uit te rollen, dan kan hij zich zeker melden."

Voor het vierde jaar op rij staan er deze zomer in Gouda drie christelijke escaperooms. De 36-jarige initiatiefnemer Marcel van Beek is zelf groot fan van escaperooms, maar moet weinig hebben van de bloederige thema's die er soms aan vast hangen.

"Mijn vrouw ging laatst met haar personeelsuitje van een christelijke school naar een escaperoom met een horrothema. Sommige collega's haakten op voorhand af, anderen hadden achteraf spijt dat ze waren gegaan", zegt Van Beek. 

"We willen vooral een optie bieden die niet eng is, waarbij iedereen het leuk heeft en die strookt met ons geloof", legt hij uit. "Maar we zijn niet evangeliserend, al ontstaat er soms wel eens een gesprek achteraf."

Tempel van Salomo

Vier jaar geleden ging CJV-Gouda daarom aan de slag met de realisatie van drie christelijke varianten: het Oude Testament, het Nieuwe Testament en Studio Seven, die overigens ook zijn op te lossen voor mensen die weinig kennis van de Bijbel hebben.

Van Beek: "De eerste escaperoom draait om de tempel van Salomo. Het gaat om heel nauwkeurig lezen en interpreteren: wat staat er nou, welke maten en gewichten worden er genoemd, hoeveel zuilen staan er in de tempel, wat wordt wel of niet geopperd?"

Samen met zo’n zes tot tien vrijwilligers werkt hij er het hele jaar aan. Ieder jaar wordt een van de drie kamers vernieuwd. "Dan spitten we alle teksten door. Het geeft ons allemaal verdieping."

Break-even

Elk jaar komen er zo’n 40 tot 50 groepen. De escaperooms draaiden de afgelopen jaren net iets meer dan break-even. Maar aan het einde van de zomer moeten ze weer worden afgebroken omdat de ruimte (bij de interkerkelijke jongerenvereniging LuMina aan het Omlooppad) gedurende het jaar ook voor andere activiteiten wordt gebruikt.

“Aanvankelijk zouden we 23 augustus stoppen, maar vanwege de belangstelling gaan we door tot 1 september. We zijn nu aan het nadenken of we de kamers niet zo kunnen ontwerpen dat je ze ook elders in het land zou kunnen gebruiken. Dat zou heel mooi zijn.”

Ziet hij er zelf dan geen businessmodel in? Van Beek: “Als het zou kunnen, dan zou ik dit het liefste fulltime doen – maar dan wel in combinatie met CJV-Gouda, want dat is ook een passie van me. Mocht er een ondernemer zijn die interesse heeft om het concept commercieel uit te rollen, dan kan hij zich zeker bij ons melden.”

Christelijke markt

Christelijke escaperooms zijn qua niche geen uitzondering, want er zijn meer ondernemers die de christelijke markt bedienen. Zo is er bijvoorbeeld in Barneveld een christelijke sportschool voor mensen die zich niet thuis voelen in de ‘gewone’ sportschool vanwege de harde muziek of schaarsgeklede sporters. Ook zijn er bruidszaken die zich deels richten op trouwjurken voor gereformeerden, die liever niet in het wit trouwen. Daarnaast zijn er reisaanbieders die christelijke (jongeren)reizen aanbieden, of uitgaansavonden organiseren voor jongeren met een christelijke achtergrond.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van