Ga naar de inhoud
Business

Drukke tijden voor Nederlandse slaapcoaches

Beeld © iStock

Een slaapcoach om je baby of kind te helpen met doorslapen is een relatief nieuw fenomeen in Nederland, dat is overgewaaid uit de VS. De slaapcoaches hebben het razend druk en het is soms moeilijk om er een te vinden. "Ik geloof dat het geen hype is. Slaapgebrek kan er zo inhakken dat je er alles voor over hebt om het op te lossen."

Ouders maken vaak erg korte nachten omdat hun kinderen 's nachts vaak wakker worden en zijn daarom op zoek naar een oplossing voor dat probleem.

Stickers 

In de toekomst zal het inhuren van een slaapcoach net zo normaal worden als het inhuren van een personal trainer en het doen van biologische boodschappen, daar is kinderslaapcoach Susanne Willekes (zelf voormalig slapeloze ouder) van overtuigd.

Slaapcoaches helpen om het kind te leren zelf in slaap te vallen, zonder huilen. In plaats van het kind bij zich in bed te nemen, wordt ouders geadviseerd om naast het bed te zitten en te werken met bijvoorbeeld een beloningssysteem van stickers. 

Vier uur slaap

"Er is bijna niemand meer die stoer doet over een nacht met vier uur slaap. De laatste jaren zie je steeds meer bewustzijn hoe belangrijk slaap is. En je ziet dat ouders steeds meer op zoek zijn naar een methode waarbij je baby’s en kinderen niet zichzelf in slaap laat huilen. Maar dat betekent niet dat je slaapproblemen maar moet laten ontstaan", zegt ze. 

Vier jaar geleden begon Willekes haar bedrijf The Sleep Agency nadat ze een Amerikaanse opleiding tot Gentle Sleep Coach deed en daarmee de eerste gecertificeerde kinderslaapcoach van Nederland werd.

"Ik had na een studie rechten twaalf jaar lang een veeleisende baan in de marketing en sales gehad, maar ik wilde een carrière die ik beter kon combineren met het moederschap. Toen ik hoorde van het fenomeen slaapcoach, was het alsof ik door de bliksem werd getroffen. Ik dacht: dit is het voor mij, ik geloof hierin."

Een op de vier kinderen

Begeleiding via The Sleep Agency kost tussen de 295 en 1095 euro, afhankelijk van het pakket. Omdat Willekes zoveel aanvragen kreeg, heeft The Sleep Agency inmiddels twee andere slaapcoaches aangenomen.

"Ik heb wel eens gedacht: zijn Nederlanders hier niet te nuchter voor? Maar als ervaringsdeskundige weet ik dat je echt wel bereid bent om bepaalde dingen te laten om een slaapcoach te kunnen inhuren."

Een op de vier kinderen onder de vijf jaar heeft slaapproblemen. Het is niet bekend hoeveel slaapcoaches er in Nederland zijn. De Kamer van Koophandel telt zo’n dertig bedrijfsnamen met 'slaap' en 'coach', maar zegt dat het er zeker meer kunnen zijn. In de Verenigde Staten is het al veel langer een fenomeen.

30.000 verkochte exemplaren

‘s Lands bekendste adviseur op het gebied van baby- en kinderslaap is 'babyfluisteraar' Stephanie Lampe. Haar in eigen beheer uitgegeven boek ‘Baby in een Droomritme’ is ruim 30.000 keer verkocht.

Daarnaast doet ze consulten, maar zit volgens haar website zo vol dat ze in september pas weer plek heeft. Ze biedt inmiddels zelf ook opleidingen tot 'dreamcoach' aan.

Ook Susanne Willekes van The Sleep Agency schreef een boek: 'Slaap!' Daarvan zijn inmiddels 10.000 exemplaren verkocht. 

Huilende ouders

Ook slaapcoach Nicole Fouchier heeft het druk, ze startte in 2016 Duimelot Slaapcoaching. "Het laatste jaar zie je een stijgende lijn in drukte. Mensen staan meer open voor een coach, het wordt normaler om er geld aan te besteden. En we zouden nog meer mensen kunnen helpen als het vanuit de verzekering zou worden vergoed."

Fouchier, die eerder in de marketing en communicatie werkte, zegt veel voldoening uit haar bedrijf te halen. "Slaapgebrek is heel heftig, want het treft het hele gezin. Bij ouders die mij bellen, zit de emotie soms zo hoog dat ze alleen maar kunnen huilen. Dat ik zoveel mensen kan helpen om beter te slapen, heeft me een rijker mens gemaakt. Het geeft voldoening dat wat je  doet, ook echt effect heeft."

Kleine successen delen

Geertje van Heeswijk heeft sinds een jaar met Karolien Kop-Huisman de maatschap By Sleep. "Ook ik had een eigen kind dat slecht sliep en weet nog hoe blij ik was met alle kleine successen. Dat wilde ik het liefst met iedereen delen."

Het laatste half jaar hebben ze er veel aanmeldingen bij gekregen. "Slaapproblemen zijn van alle tijden. Alleen kinderslaapcoaching bestond nog niet, dat moest echt eerst bekender worden. Gelukkig zijn we met z’n tweeën zodat we alle gezinnen kunnen helpen."

'Persoonlijke begeleiding belangrijk'

Hoewel veel van de tips die ze geven ook via Google te vinden zijn, zit er volgens Van Heeswijk een meerwaarde in op maat coachen. "We kijken echt naar wat bij ouders past en maken samen met het hele gezin een plan. Het is voor ouders best wel een investering, maar je maakt mensen écht gelukkig wanneer ze hun slaap weer terugkrijgen."  

Volgens Willekes zal de drukte niet zomaar verdwijnen. "Op het internet vind je toch veel tegenstrijdige adviezen. Wij kunnen zoveel meer hulp bieden dan een boek of het internet. Ik geloof dat slaapcoaches geen hype zijn. Slaapgebrek kan er zo inhakken dat je er alles voor over hebt om het op te lossen."