Ondernemen

3D hubs: de Nederlandse Airbnb voor 3D-printen

24 mei 2016 13:55 Aangepast: 31 juli 2017 10:00
Beeld © Een 3d-printer van 3D-hubs (c) RTL Z

3D hubs is een Nederlandse startup die in krap drie jaar tijd de Airbnb van het 3D-printen is geworden. Inmiddels zijn er ruim 30.000 printers aangesloten bij het bedrijf.

Op Startup Fest in de Amsterdamse Beurs van Berlage laat het bedrijf zich zien, in de ruimte waar jonge bedrijven in contact kunnen komen met potentiele investeerders.

Veel investeringen

Maar met 3D hubs gaat het op dit moment al niet onaardig. In de afgelopen jaren haalden oprichters Bram de Zwart en Brian Garret al 4,5 miljoen euro op aan investeringen, waardoor het bedrijf kon groeien tot 35 werknemers.

3D Hubs maakt het mogelijk voor particulieren en professionals om snel een 3D-model van iets te laten maken. Architecten kunnen bijvoorbeeld in de buurt een schaalmodel laten maken van een nieuw gebouw, in hoge kwaliteit.

3D-printje in de buurt

Dat doe je door op de website het 3D-bestand up te loaden. Je kunt dan kiezen voor een aangesloten 3D-printer bij jou in de buurt. Met de eigenaar van de printer bepaal je dan de prijs,

De prijs is afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de grootte. Maar een modelletje van een huis van 15 x 15 centimeter kost je gemiddeld ongeveer 60 euro.

1000 prints per dag

3D Hubs verdient zijn geld door een commissie te vragen voor iedere order. 12,5 procent van de orderprijs gaat naar het bedrijf. Over de omzet wil Garrett niet veel kwijt, maar per dag worden er zo’n 1000 prints afgehandeld, wereldwijd.

De volgende investeringsronde staat gepland voor volgend jaar, vandaag is daarom een uitgelezen kans voor Garett om kennis te maken met nieuwe investeerders. “Als je daar pas mee begint als je het geld nodig hebt, dan krijg je een minder goede deal.”

Betere dienstverlening

Het geld dat 3D Hubs wil ophalen wordt vooral gestopt in het verbeteren van de dienstverlening. Of een aangeleverd model ook daadwerkelijk printbaar is, is namelijk redelijk lastig vast te stellen, legt Garett uit. Omdat proces sneller en betrouwbaarder te maken heeft 3D hubs nieuwe softwareontwikkelaars nodig.

Als de investering volgend jaar plaatsvindt, zijn de twee oprichters wel hun meerderheidsbelang kwijt. 

Volg het nieuws van deze week op rtlz.nl/startupweek. Live updates vind je in ons liveblog en de livestream van de events vind je hier. Met onder meer live speeches van grootheden als Tim Cook (Apple) en Eric Schmidt (Alphabet / Google) en Travis Kalanik (Uber).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van