Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

El Chapo komt nooit meer vrij, maar wat gebeurt er met zijn geld?

17 juli 2019 18:02

De Mexicaanse drugsbaron El Chapo moet levenslang de cel in. Volgens de New Yorkse rechter is Joaquín Guzmán Loera, zoals de drugsbaas echt heet, schuldig aan meerdere misdrijven. In een kwart eeuw smokkelde hij 1,2 miljoen kilo coke naar de VS. Het vermogen van de drugsbaas is echter nog altijd onvindbaar.

De Verenigde Staten eisen 12,7 miljard dollar (11,3 miljard euro) van de 62-jarige drugsbaas. Dat is volgens de autoriteiten het bedrag dat El Chapo tussen 1989 en 2014 heeft verdiend met zijn handel in cocaïne, heroïne en marihuana. Het is een geschatte omzet, de Mexicaan heeft bij de verschillende verhoren nooit gezegd wat voor omzet hij met het Sinaloa-drugskartel draaide.

Wel gaven getuigen tijdens het langlopende proces aan dat een kilo coke voor 35.000 dollar (31.170 euro) werd verkocht, voor een kilo heroïne was 55.000 dollar (49.000 euro) normaal.

'Geen cent teruggevonden'

Een advocaat van El Chapo noemde de 12,7 miljard al een symbolische eis. Niemand weet namelijk waar de drugsbaas zijn geld heeft verstopt. Er is nog geen cent teruggevonden, zei de Mexicaanse procureur-generaal Raul Cervantes twee jaar geleden al bij een interview. De drugsbaas zette het geld in ieder geval niet op een bankrekening.

Twee jaar later is er nog altijd geen spoor van het geld. "Ik ben slechts een boer", stelde de drugsbaas eens. Maar duidelijk is wel dat de drugshandel hem geen windeieren legde.

Rijkste mensen van de wereld?

In 2009 zette Forbes Magazine de drugsbaas nog op een lijst van rijkste mensen ter wereld, met een geschat vermogen van 1 miljard dollar. In 2013 haalde het tijdschrift hem van de lijst, omdat het geen bewijs had voor de schatting.

De familie Guzman heeft het echter niet slecht, blijkt uit foto's die zoonlief Ivan regelmatig deelt. Hij poseert regelmatig met mooie vrouwen, peperdure auto's en wapens.

Als het geld ooit terecht komt, staan gegadigden in ieder geval in de rij. Zo stelde de Amerikaanse senator Ted Cruz al voor om de muur tussen Mexico en de VS te financieren met het drugsgeld."Het vermogen van El Chapo ligt op 14 miljard euro. En de bouw van de muur kost 14 tot 20 miljard. Wat mij betreft gaat het geld van El Chapo direct naar de bouw van de muur."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore