Ondernemen

'Nederlandse aardappel- en uienhandelaren helpen bij witwassen crimineel geld'

17 juli 2019 15:53 Aangepast: 17 juli 2019 15:58

Drie Nederlandse aardappel- en uienhandelaren hebben de afgelopen vier jaar 'boodschappentassen vol contant geld' aangenomen. Daarmee hebben zij zich schuldig gemaakt aan het witwassen van crimineel geld, vermoedt het Openbaar Ministerie.

In totaal zouden agri-handelaren 150 miljoen euro aan contant geld hebben aangenomen. Bij drie bedrijven in Zeeland en Noord-Holland, die niet bij naam worden genoemd door het OM, zijn doorzoekingen gedaan nadat accountants en banken verdachte transactie signaleerden. Het OM vermoedt dat de misstanden bij meer bedrijven spelen.

Ondergrondse bankiers en geldlopers

De aardappel- en uienhandelaren laten zich volgens het OM lenen voor het witwassen van crimineel geld. Ondergrondse bankiers en geldlopers zouden tientallen miljoenen euro’s afleveren bij die Nederlandse handelaren.

Zij nemen dit contante geld aan en verschepen vervolgens uien en aardappelen naar West-Afrika. Het geld wordt vervolgens gestort door de handelaren. Banken vinden de stortingen door de agri-handelaren geen probleem, omdat verklaring is dat er daadwerkelijk aardappelen of uien geleverd worden, stelt het OM. 

Geen goed werkend bancair systeem

Het OM zegt dat criminelen deze manier van zakendoen gebruiken om crimineel geld wit te wassen. "Zo levert een klant in bijvoorbeeld Mauritanië geld in bij een Afrikaanse makelaar, die contact opneemt met een collega 'broker' in België of Nederland. Deze brengt contant geld dat vermoedelijk uit misdaad afkomstig is bij de Nederlandse agri-bedrijven", schrijft het OM.

"Het komt regelmatig voor dat aardappels naar West-Afrika worden verhandeld op basis van cash geld", zegt Dick Hylkema , directeur van de Nederlandse Aardappel Organisatie, tegen RTL Z. Hylkema legt uit dat de Nederlandse handelaren werken met contant geld, omdat sommige Afrikaanse exportlanden geen goede werkende bancaire systemen hebben.

Bovendien benadrukt hij dat Nederland helemaal geen beperkingen kent in betalingen met contant geld. "Het is gewoon toegestaan."

Wet overtreden

Toch hebben de handelaren wel de anti-witwaswet overtreden, zegt het OM. In die wet staat dat contante betalingen vanaf 10.000 euro gemeld moeten worden. En dat is in het geval van de drie doorzochte agri-bedrijven niet gebeurd.

Bij de handelaren is de administratie in beslag genomen voor verder onderzoek.  Daarna worden de directies van de bedrijven verhoord.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van