Ga naar de inhoud
Business

Nina Storms aan het roer bij omgevallen sapjesbedrijf Natur

Nina Storms krijgt na het faillissement de leiding over het sapjesbedrijf Natur. Beeld © ANP

Investeerder en ondernemer Nina Storms krijgt de leiding van de sap- en snackmaker Natur, dat onlangs een doorstart maakte na een faillissement. Dat blijkt uit documenten die het bedrijf deponeerde bij de Amerikaanse beurstoezichthouder.

Natur begon in 2016 gezonde sapjes en snacks op de markt te brengen. Als mede-oprichtster en geldschieter speelde Storms, vooral bekend als de oprichtster van internetbedrijf World Online, een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het bedrijf. Haar dochter Karen bezit een minderheidsbelang in de onderneming.

Financiële problemen

Na een veelbelovende start kwam Natur vorig jaar echter zwaar in de financiële problemen. Om van een deel van de schulden af te komen, zette het bedrijf een sterfhuisconstructie op.

Eind vorig jaar werd de onderneming ondergebracht in een vrijwel leeg Amerikaans beursfonds. De gezonde activiteiten werden voor 110.000 euro overgeheveld naar een nieuwe dochter van het beursfonds. Voor het 'oude bedrijf' werd faillissement aangevraagd.

Door het omzetten van vorderingen in aandelen zou een schuldenlast van 15 miljoen euro zijn verdwenen, schrijft curator Joris Opstroom in zijn eerste faillissementsverslag. De curator onderzoekt nog of schuldeisers van het bedrijf door de transactie zijn gedupeerd.

Storms aan het roer

Vorige maand stelde Natur in een brief aan investeerders dat Storms geen rol had gespeeld bij het faillissement. Nu blijkt dat zij het roer van Natur echter ferm in handen heeft genomen. Eind juni trad de 65-jarige onderneemster aan als interim-bestuursvoorzitter. Haar vroegere rechterhand bij World Online, Ruud Huisman, werd financieel directeur.

Volgens een document dat het beursfonds deponeerde bij de Amerikaanse toezichthouder, was Storms' betrokkenheid bij het bedrijf groter dan eerdergenoemde brief doet vermoeden.

Natur benadrukt daarin 'haar rol als mede-oprichter en haar kennis van de activiteiten en expansie in Europa en het Verenigd Koninkrijk'. Storms wordt omschreven als 'de belangrijkste strateeg en innovator van het bedrijf.'

Nieuwe plannen

Ook blijkt Natur 7,2 miljoen dollar aan nieuw kapitaal te hebben opgehaald. Wat Storms precies wil met het bedrijf, dat zich meer wil richten op sapjes en snacks waarin cannabis is verwerkt, is nog onbekend.

Storms laat via haar woordvoerster weten slechts interim-ceo te zijn. Het is de bedoeling dat binnen enkele weken een nieuwe vaste bestuursvoorzitter wordt benoemd. "Over haar plannen met Natur kan zij helaas nog niets zeggen, vanwege de beursnotering van het bedrijf."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van