Ga naar de inhoud
Ondernemen

FietsUniek, de 'Coolblue van de fietsenhandel', op rand afgrond

Het twee jaar geleden geopende experience center van FietsUniek in Hillegom. Beeld © Google Maps

De online fietsenwinkel Fietsuniek, die ook actief is onder een trits andere merknamen, staat op de rand van een faillissement. Moederbedrijf Fietsgroep in Hillegom heeft uitstel van betaling gekregen.

FietsUniek werd in 2010 als webwinkel opgericht door de toen twintigjarige ondernemer Edwin de Jong. In 2015 opende hij zijn eerste fysieke winkel, die twee jaar later plaats maakte voor een 'experience center' van 1200 vierkante meter in Hillegom. Dat gaf onderdak aan het hoofdkantoor, een winkel en showroom en een testparcours.

Grote plannen

Naast webwinkel FietsUniek.nl runde het bedrijf ook andere webwinkels als Juniorfiets.nl en Omafiets.nl. Bovendien ontwikkelde de onderneming de databank BikeData, die fietshandelaren in staat moest stellen te voorspellen welke fietsmodellen goed lopen.

De jonge ondernemer had grote plannen. In een interview liet De Jong weten te willen uitgroeien tot de Coolblue van de fietsenhandel. Hij wilde minstens vier experience centers openen, en in 2020 zou het bedrijf 20 miljoen euro moeten omzetten.

Technisch failliet

Of het bedrijf daarbij in de buurt is gekomen, is onzeker. De meest recente jaarrekening bij de Kamer van Koophandel dateert van 2017, en vermeldt geen omzet. Wel is duidelijk dat Fietsgroep eind dat jaar een negatief eigen vermogen had, en dus technisch failliet was.

Bewindvoerder Raymond Tefij en oprichter De Jong waren vanochtend onbereikbaar voor een toelichting. De telefoon in Hillegom wordt beantwoord met een bandje, dat meldt dat het bedrijf 'wegens omstandigheden' is gesloten. Op een mail reageerde De Jong nog niet.