Business

Aangiftes en financieel gegoochel: Vastgoedfonds Nederland onder vuur

15 juli 2019 06:26 Aangepast: 16 juli 2019 14:53
Simon Raedts (printscreen YouTube)

De afgelopen jaren was Simon Raedts een graag geziene gast in het Amsterdamse jetsetleven. Maar deze week liggen er twee aanvragen voor het faillissement van Vastgoedfonds Nederland, waarvan Raedts directeur is. Eerder oordeelde de voorzieningenrechter al dat Vastgoedfonds Nederland 2,5 miljoen euro moet terugbetalen aan obligatiehouders.

Met zijn charmante verschijning was Simon Raedts de afgelopen jaren een frequent bezoeker van netwerkborrels voor ondernemers en evenementen voor het goede doel. Altijd stijlvol gekleed, welbespraakt en een man met veel charisma, zo vertellen mensen die hem tegenkwamen aan RTL Z.

Een graag geziene gast bij Dance4Life, het Founders Carbon Network (fCN) van Merlin Melles en medehuurder van een skybox in de Johan Cruyff ArenA. Daarnaast was hij tot voor kort onder meer voorzitter van Bevrijdingspop Haarlem en lid van de Raad van Toezicht bij stichting Stadsschouwburg en Philharmonie Haarlem.

Financieel in de knel

Maar bovenal is hij zakenman, die met Vastgoedfonds Nederland een rendement van 6,2 procent per jaar voorspiegelt aan mensen die willen investeren. Vastgoedfonds Nederland koopt panden aan, verhuurt ze en verkoopt het vastgoed na zeven tot tien jaar verhuur met winst – zo luidde het oorspronkelijke plan.

In de praktijk liep het anders en dreigen beleggers gedupeerd achter te blijven. Raedts en de obligatiehouders liggen al geruime tijd met elkaar overhoop.

Vastgoedfonds Nederland heeft verschillende fondsen: EREF (Expate Real Estate Fund) I, II, en III. Bij EREF III had Raedts de toezichthouder (volgens Raedts zelf ging het om een stichting die fungeerde als trustee) enkele dagen uit het handelsregister laten schrijven. Hierdoor was het voor hem mogelijk om de hypotheek van het vastgoed te halen, die was gevestigd ter zekerheid van het geld van de beleggers.

Daarna werd het vastgoed snel uit het fonds verkocht zonder dat de opbrengst daarvan naar de obligatiehouders ging.

Geen rendement

Begin 2019 spanden de obligatiehouders een kort geding tegen hem aan en de rechter oordeelde dat Raedts dit niet had mogen doen. Maar het geld van de verkoop zagen de obligatiehouders alsnog niet. Ook ontvingen ze geen rendement over de tweede helft van 2018 en de eerste helft van 2019.

"Er was geen rendement, geen verslaglegging, geen exploitatieprognose, niets. Terwijl er toch per fonds zo’n 100.000 euro aan huuropbrengsten per fonds per jaar binnenkomt," vertelt het bestuur van de stichting waarin de obligatiehouders zijn verenigd (naam bekend bij de redactie).  

Nog altijd niets betaald

Afgelopen juni diende een tweede kort geding. Het geld van de verkoop van de panden (ruim 1 miljoen euro) is er nog wel, maar zou op een Duitse bankrekening staan, zo zei Raedts' advocaat op zitting. Hij wilde niet zeggen om welke bank of welk rekeningnummer het gaat. Ook wilde hij geen afschrift van de bankrekening tonen waaruit dit zou moeten blijken.

De rechter oordeelde dat Raedts 2,5 miljoen euro aan zijn obligatiehouders moet betalen, op straffe van een dwangsom van 2.500 euro per dag. Ook werd Raedts als bestuurder veroordeeld.

Het bestuur van de stichting laat aan RTL Z weten dat er nog altijd niet is betaald en dat zij met het besluit van de voorzieningenrechter in de hand inmiddels het faillissement hebben aangevraagd van een van de fondsen (een eerdere faillissementsaanvraag was afgewezen omdat er nog geen uitspraak van de voorzieningenrechter was waarin stond dat er moest worden betaald).

"Aanvankelijk werd de huidige faillissementsaanvraag aangehouden. Raedts toonde op zitting een mail van de SNS Bank waarin stond dat hij niet had kunnen betalen omdat zijn rekening tijdelijk was geblokkeerd. Inmiddels zou hij informatie hebben verstrekt om de blokkade op te heffen. Na die zitting hebben we zelf contact opgenomen met de SNS Bank en die hebben verklaard dat die mail helemaal niet van hun afkomstig is. De mail is waarschijnlijk vervalst", meldt de stichting.

Dinsdag komt de zaak opnieuw voor de rechter.

Faillissement aangevraagd

Maar dat is niet het enige. Uit een document in handen van RTL Z blijkt dat er inmiddels ook een ander verzoekschrift ligt tot faillissement, dat eveneens deze week voor de rechter komt. Vastgoedfonds Nederland heeft onder meer een schuld bij Blenheim advocaten (ruim 6.000 euro) en reserveringsbureau PearlCard B.V. (ruim 7.000 euro, waaronder kaartjes voor Ajax-Tottenham Hotspur op 30 mei 2019).

"Er is een duidelijk patroon waarneembaar: Vastgoedfonds (lees: Simon Raedts) leeft op (te) grote voet en doet zich voor als een kredietwaardige partij. Zodra zij wordt aangesproken op betaling van haar schulden, belooft zij die zo snel mogelijk te voldoen, maar doet zij dat vervolgens niet. De hierboven beschreven voorbeelden zijn slechts enkelen van velen," zo valt in het verzoekschrift te lezen.

Eugène van Angelbeek van café-restaurant De Veranda krijgt ook nog ruim 3.600 euro. "Raedts leidt een luxe leven en hangt rond in de betere netwerkclubs van Amsterdam. Hij draagt dure horloges, heeft altijd de beste plekken in het voetbalstadion, maar hij betaalt niet."

Goede doelen

Het bonnetje van ruim 3.600 euro bij De Veranda staat al open vanaf maart. Van Angelbeek: "We hadden in De Veranda een gala waarvan de opbrengst naar Alpe d’Huzes ging. Hij profileert zich heel erg als weldoener en had met een gezelschap een tafel geboekt. Maar hij heeft nog steeds niet betaald."

Raedts beloofde steeds geld over te maken en stuurde zelfs mobiele screenshots van overboekingen, maar Van Angelbeek zag het bedrag nooit. "Hij stuurt dan een screenshot en zegt dat het eraan komt, maar het geld blijkt nooit overgeboekt. En omdat ik me garant heb gesteld, moet ik nu het bedrag zelf bijleggen, terwijl mijn personeel en ik die avond al gratis hebben gewerkt."

Een andere gedupeerde, die niet met naam wil worden genoemd, onderschrijft dat beeld. "Hij leeft op veel te grote voet. Dan heeft hij weer een duur horloge, dan rijdt hij weer een rally. Ook op Instagram doet hij alsof er niets aan de hand is, terwijl hij overal schulden heeft."

Een momentopname

Wanneer RTL Z met Raedts belt voor wederhoor, benadrukt hij dat het allemaal 'heel complex' is. Hij verwerpt het verhaal van een (te) luxe levensstijl. "Kom maar bij mij thuis kijken hoor, ik woon gewoon in een huurhuis. Ik verdien niks aan Vastgoedfonds Nederland en heb er ook geen geld aan overgehouden. Ik haal mijn inkomen uit andere ondernemingen."

De twee vonnissen zijn volgens hem 'niet meer dan een tussenvonnis, een momentopname.' Volgens hem was de verkoop van het vastgoed in het belang van de beleggers. "Het verkopen van het vastgoed had volgens de rechter inderdaad niet op deze manier gemogen. Maar ook als de rechter in hoger beroep zal oordelen dat ik dit anders had moeten doen, leidt dat niet automatisch tot een misstand."

Kip-of-het-ei-verhaal

Volgens Raedts kan hij juist niet betalen doordat de obligatiehouders beslag op zijn rekeningen hebben gelegd. "Ik heb een bieder die de overgebleven vastgoedportefeuille wil kopen. Daarmee kan ik iedereen netjes z’n geld terugbetalen. De komende weken wil ik gesprekken voeren om het beslag op te heffen zodat we dit kunnen afronden." 

Maar volgens het bestuur van de stichting waarin de obligatiehouders zich hebben verenigd, kwam de onenigheid juist voort uit het feit dat ze geen geld ontvingen. "We hebben bijvoorbeeld beslag gelegd op een rekening waar 115.000 euro op staat, al is dat een klein bedrag vergeleken bij wat hij nog moet betalen."

"Hij had kunnen zeggen dat dat bedrag naar degenen mocht die beslag hadden gelegd. Dat heeft hij niet gedaan. En het bedrag van 1 miljoen euro dat hij heeft weggesluisd, wilde hij ook niet terugbetalen."

Ook zien ze niks terug van de huurinkomsten. "Het geld van de verkoop van de panden heeft hij evenmin afgedragen. Dat geld moest naar de stichting, niet naar hem. We hebben pas beslag gelegd nadat bleek dat ook de financiële verslaglegging ontbrak en er geen geld binnenkwam."

Strafrechtelijke aangifte

Zijn ze dan bereid weer met hem om de tafel te zitten om het overgebleven vastgoed te verkopen? "We kunnen weinig met zijn verhaal. Laat hem eerst maar gewoon een deel betalen, dan praten we daarna wel verder."

Raedts reageert dat het geld er nog is, maar voor betaling moeten eerst afspraken worden gemaakt zoals het stoppen met procederen. 

Hij zegt alle vertrouwen te hebben in het hoger beroep, dat op 23 juli zal dienen. De gedupeerde obligatiehouders hebben inmiddels strafrechtelijk aangifte gedaan in de zaak van het verkochte vastgoed.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van