Ga naar de inhoud
Ondernemen

Krakers moeten straks binnen drie dagen weg: 'Fantastisch initiatief'

Krakers van de groep We Are Here vertrekken uit een pand in Amsterdam. Beeld © ANP Foto

Het zal je maar gebeuren als ondernemer: krakers in je pand. Die er ondanks het kraakverbod nog altijd wekenlang mogen bivakkeren, omdat ze wachten op een uitspraak van de rechter. De VVD en het CDA willen daar een einde aan maken. Tegenstanders zijn juist bang dat de woningnood nog groter wordt.

Kraken is sinds 2010 verboden, maar krakers mogen een uitspraak over een eventuele ontruiming afwachten in het kraakpand. Een soort maas in de wet. Als krakers naar de rechter stappen om ontruiming aan te vechten, hoeven ze in de tussentijd niet te vertrekken. Een wetswijziging moet daar een einde aan maken.

Het CDA en de VVD willen dat kraker straks binnen drie dagen uit een pand worden gezet. "Het ziet er naar uit dat het voorstel een meerderheid heeft", vertelt politiek verslaggever Marieke van de Zilver.

21 jaar lang krakers

Daar zijn ze bij Chidda Vastgoed maar wat blij mee. Het Amsterdamse bedrijf had 21 jaar lang krakers op hun ADM-terrein. Eerder dit jaar moesten de krakers, na jarenlange procedures, toch vertrekken. Met de wetswijziging zou dat veel sneller geregeld zijn, denkt woordvoerder Niels Kooijman.

Eigenaar
Lees ook:
Eigenaar ADM-terrein wil schade krakers op gemeente verhalen

"Ik heb vanochtend Daniël Koerhuis (Kamerlid VVD, red.) al een berichtje gestuurd met felicitaties voor dit fantastische initiatief", vertelt Kooijman opgetogen. Hij gaf het Kamerlid eerder dit jaar een rondleiding over het ADM-terrein, wat leidde tot dit wetswijzigingsvoorstel.

Er wordt met de huidige kraakwet te lichtzinnig omgegaan, vindt Kooijman. "Je kan als gedupeerde eigenaar nu heel snel naar de bestuursrechter hollen. Eigenaren van onroerend goed krijgen meer rechten."

Wonen als basisrecht

Met die rechten is Abel Heijkamp niet blij. De woordvoerder van de Bond Precaire Woonvormen hekelt dat de rechten van pandeigenaren groeien, terwijl de rechten van mensen in onzekere woonposities afnemen. De Bond komt op voor die mensen.

De huidige kraak- en leegstandswet zorgt er volgens Heijkamp voor dat pandeigenaren 'vrij spel hebben om hun panden leeg te laten staan'. Hij begrijpt niet waarom speculeren met vastgoed mag, terwijl er een groot tekort is aan betaalbare woningen. "Dat is het beleid van VVD en CDA."