Van onze partner Rabobank

Het goede van vroeger met de techniek van nu

15 juli 2019 16:38
Beeld © De Buurman

Als we meer lokaal voedsel eten, is er minder transport nodig. Dat scheelt CO2-uitstoot, maar betekent ook minder drukte op de weg en in de lucht. Bovendien houd je de voedselvoorziening in de regio op peil en daarmee ook de werkgelegenheid.

Jeroen Stegeman heeft in de voedselindustrie “van alles gezien, gedaan en meegemaakt”. Hij verdiende een leuk salaris als manager bij een supermarktketen tot hij zich afvroeg: is dit alles?. Stegeman: “Het zijn mooie bedrijven, maar ze doen de verkeerde dingen. Ik wil helpen de verandering te maken.”

Hij gelooft in een korte voedselketen, gecombineerd met IT. "Ik ben geen geitenwollensokkentype, maar we zijn de weg een beetje kwijtgeraakt. Het is goed om te kijken wat vroeger goed was en dat weer neer te zetten met de huidige technieken." Samen met zijn vrouw richtte hij De Buurman op.

Hoe zijn jullie gestart?

"We wilden het meteen goed aanpakken. Ons startkapitaal bestond uit tien jaar niet op wintersport gaan. Ik wilde geen subsidie, want dan begin je verkeerd. Ik wil ook de bank en investeerders buiten de deur houden. 'Baas blijven in eigen huis' noemen we dat hier. Natuurlijk werken we wel samen met andere partijen zoals banken, maar meer op het vlak van kennis.

We wonen net buiten Raalte en zijn in 2014 gaan kijken welke producten lokaal verkrijgbaar waren. Dat viel tegen. Door de regio Salland te combineren met IJsseldelta en Vechtdal konden we gelukkig wel voldoende aanbieden. In 2015 begonnen we met de online verkoop van maaltijdboxen en losse producten uit de regio.

Twee jaar geleden namen we een groentespeciaalzaak in Zwolle over en doopten die om tot de  winkel 'VersLokaal’. Daar verkopen we niet alleen groente en fruit, maar ook kip, varkens- en rundvlees. En producten als jam, sap en pasta, gemaakt met spelt uit de regio."

Fruit op het werk

"Toen een klant vroeg of we fruit op het werk konden leveren, zijn we dat ook gaan doen. Ik zeg namelijk nooit nee, maar maak er liever een projectje van. En als je bij zo’n bedrijf binnenkomt, gaan er vaal deuren open om ook andere producten te leveren. Zuivel bijvoorbeeld. Bovendien zijn al die werknemers potentiële klanten. Ondernemen is soms wat toeleggen om iets te krijgen.

Jeroen Stegeman Jeroen Stegeman

We leveren nu fruit aan dertig bedrijven, groot en klein. En we groeien nog elke week. Een van onze afnemers heeft vestigingen door het hele land. Daardoor hebben we nu zelfs landelijke dekking. Ik heb contacten gelegd met telers uit Noord-Holland en de Betuwe, zodat we straks op die locaties ook lokale producten kunnen leveren."

Toekomstplannen

"Over vijf jaar hoop ik dat we een franchiseformule hebben staan en dat we ondernemers kunnen werven. Er hangt veel positieve energie in de winkel, heel anders dan in supermarkten. Die zijn bijna verworden tot kleine logistieke centra.

Ik geloof dat er altijd een grote groep mensen zal zijn die hun verse producten zelf blijft kopen. Die hun wc-papier online bestellen, maar twee per week naar ons toe komen.

Door kleinere winkels kunnen binnensteden echt leuk blijven. Ik zie genoeg leuke initiatieven. Het probleem is de hoge huur, vaak gevraagd door partijen die al genoeg geld hebben. Dat is de oude manier van werken. Net als de overheid die graag lokaal wil inkopen, maar de boot afhoudt door te schermen met regelgeving. Toch wordt ooit alles anders, ik weet alleen nog niet wanneer."

Jeroen Stegeman

Oprichter De Buurman

Studeerde Bedrijfskunde

LinkedIn

Levensmotto: 'Doe wat je leuk vindt, daar krijg je energie van'

Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden.

Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. 'Growing a better world together'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van