Ga naar de inhoud
Ondernemen

Proef met waterstofproductie op de Noordzee voor schone energie

Op dit platform voor de kust van Scheveningen vindt de pilot plaats. Beeld © Nexstep

Op een olie- en gasplatform voor de kust bij Scheveningen start volgend jaar het eerste project ter wereld voor de productie van waterstof op zee. De gegenereerde waterstof kan bijvoorbeeld gebruikt worden als schone brandstof.

Op de Noordzee zijn twee energiebronnen aanwezig waarmee van water waterstof kan worden gemaakt: gas en windenergie.

Schone brandstof

Met behulp van elektriciteit uit deze bronnen kan water (H2O) worden ontleed in waterstof (H2) en zuurstof (O). Dat gebeurt met een zogeheten elektrolyser.

De waterstof kan dienen als schone brandstof. In waterstofauto's wordt de waterstof gebruikt om elektriciteit op te wekken. De energieomzetting is minder efficiënt dan in een gewone elektrische auto. Maar waterstof kan wel in een paar minuten worden getankt, terwijl het opladen van een gewone elektrische auto vaak nog uren duurt. 

Waterstofmotoren gebruiken 40 tot 60 procent van de energie die aanwezig is in de brandstof. Bij via het lichtnet opgeladen batterijen wordt 90 procent van de aanwezige energie gebruikt voor de aandrijving van de auto. Dat is allebei veel efficiënter dan bij benzinemotoren, waarbij slechts zo'n 20 procent van de energie wordt benut. 

Oude platformen gebruiken

De proef is ook om te kijken of het lukt om oude, in onbruik geraakte olie- en gasplatformen een nieuwe bestemming te geven. 

Het afbreken van die platforms is enorm prijzig. Een bestemming vinden voor die platforms is een manier om ze niet te hoeven af te breken.  

Integratie van energiesystemen

"Deze pilot laat bij uitstek zien hoe de integratie tussen de diverse energiesystemen vorm krijgt", zegt managing director Lex de Groot van Neptune Energy in Nederland, de eigenaar van het platform. "De Noordzee, waar zowel wind als aardgas beschikbaar is, is de uitgelezen plek waar deze systeemintegratie gerealiseerd kan worden."

Bij de proef zijn ook de overheid, onderzoeksbureau TNO en de vereniging Nexstep betrokken, die in het leven is geroepen om olie- en gasinfrastructuur nieuwe functies te geven.