Ga naar de inhoud
Business

Curator en oprichter failliete modeketen Miller & Monroe slaags

Modeketen Miller & Monroe telt 72 winkels in Nederland. Beeld © Google Maps

Het faillissement van modeketen Miller & Monroe dreigt uit te lopen op een langdurig moddergevecht. Volgens curator Marie-José Cools en haar adviseurs was een bankroet onafwendbaar, omdat het voorraadbeheer een rommeltje was en een deugdelijk reorganisatieplan ontbrak. Oprichter Lex Hes noemt dat 'de grootst mogelijke onzin' en zegt langdurige procedures te vrezen.

Miller & Monroe is een keten modewinkels die sinds 2017 werd opgebouwd door de Amsterdamse modefamilie Hes, door overnames van failliete winkelketens als Charles Vögele.

Vidrea Retail, het Nederlandse deel van Miller & Monroe met 72 winkels en 550 werknemers, kreeg maandag 15 april uitstel van betaling. Volgens het bedrijf was dat het gevolg van betalingsproblemen bij een Duits zusterbedrijf.

Adempauze

Nog diezelfde week wist Miller & Monroe een akkoord te sluiten met huisbank ABN Amro, waarmee een spoedig faillissement voorlopig werd afgewend. Dat gaf de winkelketen een adempauze van minstens drie maanden om orde op zaken te stellen.

Vorige week dinsdag, al twee maanden na de aankondiging van de adempauze, zette de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht de surseance alsnog om in een faillissement.

Faillissement
Lees ook:
Faillissement voor nu afgewend, keten Miller & Monroe krijgt meer tijd

Voorraadbeheer rommeltje

Uit de gisteren openbaar geworden volledige uitspraak van de rechter blijkt dat het voorraadbeheer bij Miller & Monroe in de periode van surseance een complete chaos was.

Speciaal ingeschakelde bedrijven als NTAB kregen maar geen opheldering over welk deel van de voorraad nog van de leveranciers was, en welk deel in onderpand bij de huisbank.

Geen reorganisatieplan

Eveneens constateerden de adviseurs dat aansluiting ontbrak tussen de fysieke voorraden in de winkels en de magazijnen en de voorraadposities in de financiële administratie. Zo rapporteerden ze begin juni dat 'de voorraad tijdens de surseanceperiode met 700.000 euro is gedaald, terwijl dat niet via de verkopen is verlopen'.

Dat leidde tot de conclusie dat er eigenlijk geen fatsoenlijke boedeladministratie was te voeren. Ook bleek de liquiditeitspositie van de winkelketen te verslechteren, en een 'deugdelijk reorganisatieplan' te ontbreken.

'Allemaal onzin'

Directeur Lex Hes bestrijdt de conclusies met verve. "Het is allemaal onzin. Ons administratieve systeem wordt door allerlei grote winkelketens gebruikt, en dat werkt goed. Ik kan bewijzen dat we van alle leveranciers alle informatie over de verkopen hebben."

Ook het verdwijnen van 7 ton aan voorraden bestrijdt hij. "Uit onze bestanden blijkt dat niet één euro weg is."

Toch faillissement

Toen bewindvoerster Marie-José Cools de rechter op 17 juni vroeg om de surseance om te zetten in een faillissement, probeerde oprichter Hes haar nog te laten ontslaan. Ook probeerde hij de rechtbank te wraken, omdat het bedrijf te weinig tijd zou hebben gekregen om zich op de rechtszaak voor te bereiden.

Op 25 juni verklaarde de rechter het bedrijf toch failliet, en benoemde Cools en Rinke Dulack tot curatoren. De rechter noemt een voortzetting van de surseance 'niet verantwoord, omdat daarvan een benadeling van de schuldeisers het gevolg is'.

Oprichter laaiend

Oprichter Hes is laaiend over het faillissement, en de aanloop ernaartoe. "Wij hebben een verweerschrift met 39 bijlagen laten opstellen door het advocatenkantoor NautaDutilh. Dat schrijft echt niet zomaar iets op. Maar daar is door de rechter niet eens naar gekeken." Volgens de oprichter was de rechter boos dat het bedrijf hem probeerde te wraken, ofwel ongeschikt te laten verklaren.

Volgens Hes is de opstelling van de curator te verklaren door eigenbelang. "Zij betaalt de leveranciers en de salarissen van het personeel niet, terwijl dat geld er wel is. Zij wil alleen maar zoveel mogelijk verdienen aan dit faillissement. Ik voorspel dat in deze zaak helaas nog vijf tot tien jaar allerlei juridische procedures gevoerd zullen worden. Ik heb alles op papier en kan alles bewijzen."

Hes stelt gesteund te worden door de belangrijkste schuldeisers. Ook zegt hij 'met instemming van ABN Amro' een bod te hebben gedaan op de failliete boedel, om het bedrijf door te starten. "Daar wordt echter niet eens door de curatoren naar gekeken."

Onderhandelingen doorstart

Curator Cools wil niet op de aantijgingen ingaan. "Ik verwijs naar de uitspraak van de rechtbank, want ik wil geen polemiek via de media. Onze prioriteiten zijn nu het personeel en de leveranciers die nog niet betaald hebben gekregen. De winkels blijven voorlopig open."

Cools bevestigt dat er niet met Hes wordt onderhandeld over een doorstart. "Wij zitten momenteel niet met hem aan tafel, omdat wij nog niet weten wat we precies te verkopen hebben. De onzekerheden rond de voorraden moeten komende week opgelost worden. Tot die tijd kunnen we niet beoordelen of zijn bod redelijk is."