Ga naar de inhoud
Verzoek Greenpeace

Zoveel CO2 stoten Schiphol en KLM uit

Drukte op Schiphol, archieffoto Beeld © ANP

Hoeveel CO2 stoten de grootste Nederlandse luchtvaartondernemingen precies uit? Voor het eerst probeert een onderzoeksbureau antwoord te geven op die vraag.

Onderzoekers van CE Delft komen voor KLM uit op 8,6 megaton CO2-uitstoot. Voor de Schiphol Group noteren de onderzoekers 34,8 kiloton CO2 (0,0348 megaton). 

Ter vergelijking: de totale CO2-uitstoot in Nederland is 163 megaton, volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek

Vluchten schrappen 

Milieuorganisatie Greenpeace vroeg CE Delft de CO2-uitstoot van Schiphol Group en KLM uit te rekenen. De resultaten zijn voor Greenpeace aanleiding een campagne tegen de luchtvaartsector te starten, onder de noemer 'Noodlanding voor het klimaat'.

De milieuclub wil onder meer vluchten schrapen. "Want is het echt nodig dat er iedere dag tientallen vluchten naar Londen, Brussel en Parijs gaan?" aldus Dewi Zloch van Greenpeace in een schriftelijke verklaring.

CE Delft keek voor de luchthaven naar alle vliegvelden van de Schiphol Group. Naast Schiphol Airport zijn dat ook Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport. Bovendien is Schiphol Group voor de helft eigenaar van Eindhoven Airport. 

Rondrijden met karretjes

Al die luchthavens bij elkaar stoten gezamenlijk 34,8 kiloton (0,0348 megaton) CO2 uit. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verwarmen van bepaalde ruimtes op de luchthavens, of het rondrijden van karretjes met bagage. Maar ook starten en landen op het vliegveld. 

Het tanken van kerosine op het vliegveld is buiten beschouwing gelaten. Tanken valt onder de uitstoot van luchtvaartmaatschappijen. 

Niet alle cijfers

Voor de uitstoot van KLM nam CE Delft de passagiersaantallen en het aantal gereisde kilometers als uitgangspunt. Volgens Air France-KLM stootte de vliegtuigen van het Frans-Nederlandse bedrijf in 2018 80 gram CO2 per passagier, per kilometer uit. Dat levert een totale CO2-uitstoot op van 8,6 megaton. Dat is exclusief vrachtverkeer, omdat er wordt gerekend aan de hand van passagiersaantallen. 

CE Delft maakt het voorbehoud dat niet alle informatie voor het in kaart brengen van de CO2-uitstoot van Schiphol Group en KLM vrijelijk beschikbaar is. Ook keken de onderzoekers niet naar de CO2-uitstoot van andere Europese luchthavens en vliegmaatschappijen. Het is dus niet duidelijk of de 8,60348 megaton veel of weinig is in vergelijking met vergelijkbare bedrijven.  

Dit is een artikel van