Ondernemen

FIOD onderzoekt btw-fraude van 21 miljoen met export van auto's

01 juli 2019 11:54 Aangepast: 01 juli 2019 13:09
Een in beslaggenomen auto bij een andere actie van de FIOD en politie. Beeld © ANP

De politie en de fiscale opsporingsdienst FIOD hebben vanochtend vijftien invallen gedaan bij verschillende bedrijven en woningen. De zaak draait om fraude met btw bij de export van auto's, waarbij de fiscus voor 21 miljoen is benadeeld.

Ook heeft de FIOD het vermoeden dat via de bedrijven mogelijk geld werd witgewassen en dat er valsheid in geschrifte is gepleegd.

De dienst heeft beslag gelegd op meer dan vijfhonderd auto's, 350.000 euro en 25 bankrekeningen. Er zijn geen mensen aangehouden. De invallen waren onder meer in Woerden en het Brabantse Mariahout.

Voor 120 miljoen export

Het onderzoek richt zich op vier grote autohandelaren, die tweedehands leaseauto's hebben verkocht aan buitenlandse handelaren tegen grote sommen contant geld. In ongeveer twee jaar tijd zouden de verdachte autobedrijven voor 120 miljoen euro aan auto's geëxporteerd hebben.

De auto's die werden verkocht zijn vermoedelijk op papier geëxporteerd naar fictieve autobedrijven in onder meer Italië, Hongarije en Roemenië. Deze bedrijfjes zijn speciaal opgericht om te kunnen frauderen. Ze worden ploffers genoemd, want op het moment dat ze btw moeten betalen, ploffen ze. Dan gaan ze failliet of verdwijnen in het niets. 

In werkelijkheid zijn de voertuigen geleverd aan Duitse handelaren die ze verkochten op de Berlijnse automarkt.

Een Nederlands bedrijf dat auto's exporteert naar het buitenland, kan in aanmerking komen voor het nultarief voor de btw. Maar als het bedrijf weet, of had kunnen weten, dat het levert aan een ploffer, is het strafbaar om dit nultarief te gebruiken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van