Ondernemen

Na 20 jaar eindelijk een handelsakkoord tussen EU en Zuid-Amerikaanse landen

28 juni 2019 19:48 Aangepast: 28 juni 2019 21:11
Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, noemt het een historisch moment. Beeld © Getty

Na bijna 20 jaar onderhandelen hebben de EU en de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen eindelijk een handelsovereenkomst gesloten. Het akkoord werd met een luid applaus ontvangen. Politici uit de vier Zuid-Amerikaanse landen (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay) spreken over een mijlpaal.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, spreekt over een historisch moment. "Temidden van handelsoorlogen, zenden we de boodschap dat we voor handel op basis van afspraken staan." 

Mercosur probeert vrije handel en vrij verkeer van goederen te stimuleren. De internationale handel tussen de EU en Mercosur-landen groeit snel. 23 procent van de totale handel van de Mercosur was in 2017 met de EU.

Snel groeiende handel met EU

De EU exporteerde voor 44 miljard naar de landen, andersom ging het om 42 miljard. Vanuit de EU importeren we veel agrarische producten en we exporteren veel industriegoederen.

Ook voor Nederland zijn de Mercosur-landen belangrijke handelspartners. Ongeveer een kwart van de Nederlandse import van buiten de EU komt uit Mercosur. Brazilië is de grootste exportmarkt voor Nederland. In 2016 bedroeg de omvang van Nederlandse export naar Brazilië 3,3 miljard euro en de import 4,2 miljard euro.

Exporteren wordt door het handelsakkoord goedkoper, belemmerende tarieven worden geschrapt. Ook moet de wederzijdse markttoegang makkelijker worden. Er zijn afspraken gemaakt over de invoer van goederen. Ook wil de EU dat de vier landen onze standaarden op het gebied van voedselveiligheid adapteren. 

De onderhandelingen leidden recent nog tot onenigheid tussen Europese landen. Leiders van Frankrijk, België, Polen en Ierland waren kritisch over het mogelijke handelsakkoord. Rutte en andere regeringsleiders waren groot voorstander.

De Nederlandse vleessector is bezorgd dat het last krijgt van hevige concurrentie van Braziliaanse boeren. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van