Ondernemen

Amerikaanse ondernemers voelen de klappen van de handelsoorlog

28 juni 2019 19:02
Adrian Johnson repareert een telefoon. Beeld © RTL Nieuws New York

Aanpassen of de deuren sluiten - een andere keuze hebben veel Amerikaanse ondernemers niet nu de handelsoorlog met China hun winstmarges bedreigt. In gesprek met twee bedrijfseigenaren uit de buurt van Portland, in het noordwesten van de VS.

"Oh sorry - dat mag je niet filmen!" Directeur Andy LaFrazia lacht verontschuldigend. Het maken en verspreiden van beelden van de technologie die zijn bedrijf ControlTek produceert, ligt soms behoorlijk gevoelig - en niet alleen vanuit concurrentieoverwegingen.

"We leveren ook aan de defensie-industrie. Alles wat je hier ziet" - hij wijst naar een tafel waar vijf mensen in turquoise overjassen aan het werk zijn - "gaat onze nationale veiligheid aan." Staatsgeheimen dus: op het lekken van wat voor informatie dan ook staan hoge gevangenisstraffen.

Daarnaast heeft LaFrazia veel klanten in de luchtvaartindustrie en de medische sector. De concurrentie is moordend, vertelt hij. "Onze jaarlijkse winstmarge is meestal zo rond de 4, 5 procent. Maar door de handelsoorlog gaat daar zo'n 3 procent vanaf. Dus houden we nog maar een winstmarge van 2 procent over."

Productiehal van ControlTek in de Amerikaanse staat Washington. Productiehal van ControlTek in de Amerikaanse staat Washington.

Onderdelen uit China flink duurder

Waar die extra kosten precies in zitten? De onderdelen uit China die door de tarieven van 25 procent ineens flink duurder zijn geworden. "Het gaat dan om condensatoren en printplaten: onderdelen die elektrische signalen doorgeven", legt LaFrazia uit. "Je vindt ze in bijna elk elektronisch apparaat."

Want hoewel president Trump bezweert dat de hoge tarieven door China betaald worden, komt de eerste klap juist terecht bij ondernemers. In eerste instantie raakten Trumps tarieven 50 miljard dollar aan Chinese exportproducten, maar inmiddels is dat opgelopen tot 250 miljard dollar. Het zijn Amerikaanse ondernemers die hiervoor als eerste de portemonnee moeten trekken - tenzij zij op zoek gaan naar alternatieven.

Snel een voorraad aangelegd

Door snel op te treden na de aankondiging van de tarieven, kon de schade beperkt blijven voor het bedrijf van LaFrazia. ControlTek legde voorraden aan vóór de tarieven ingingen, en besloot sommige producten voortaan buiten China te kopen.

Soms was dat niet eens enorm veel moeite. "Sommige van onze leveranciers hebben gewoon hun hele productie naar Vietnam of de Filipijnen verplaatst." Precies wat president Trump voor ogen had met zijn tariefverhoging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese sojaboeren lachende derde in handelsoorlog VS

Luxe afweging

"Leveranciers buiten China? Wélke dan?" Adrian Johnson draait geconcentreerd een schroefje vast in een iPhone op zijn werktafel. Hij runt een kleine reparatiezaak in een buitenwijk van Portland, in de staat Oregon. "Echt alles in deze telefoon komt uit China", vertelt Johnson: van het scherm tot aan de lijm. 

Een buffer aan onderdelen aanleggen, vóór de tarieven ingingen, daar had hij simpelweg het geld niet voor. "Ik heb snel nog een klein voorraadje aan kunnen leggen, maar daarmee zing ik het niet langer dan twee maanden uit." 

Prijzen omhoog, klanten weg

En daarna? "Dan zal ik toch echt mijn prijzen moeten verhogen", verzucht Johnson. Dat tikt aan: kostte een gebroken iPhone-scherm niet zo lang geleden de klant nog 100 dollar, nu kan dat al snel 130 dollar worden. Johnson verwacht dat hem dat hem klanten zal kosten.

Een oplossing kan voor kleine ondernemers als Johnson niet snel genoeg komen. In zijn fabriek sluit LaFrazia zich daarbij aan. "Tijd is een belangrijke factor hier. Ik heb geen idee hoe lang we nog rekening moeten houden met de handelsoorlog, maar hoe eerder dit voorbij is, hoe beter." 

Hij heeft er vertrouwen in dat de president een deal zal sluiten met Xi Jinping. "Maar de grote vraag is: is het een goede deal? Waren de problemen van de afgelopen maanden het waard?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van