Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Bierbrouwerij Oersoep wil 3,5 ton ophalen bij crowd voor uitbreidingsplannen

28 juni 2019 06:13 Aangepast: 28 juni 2019 11:06
Beeld © Oersoep

Waar de ene na de andere concurrent wordt opgeslokt door de grote jongens uit de bierwereld, wil brouwerij Oersoep onafhankelijk blijven. Om toch uit te kunnen breiden, wil het Nijmeegse bedrijf geld ophalen bij de crowd. In eerste instantie hoopt het bedrijf 350.000 euro op te halen.

Het bedrijf gaat daarom aandelen uitgeven, deze eerste ronde 20 procent van het totale aandelenkapitaal. Het bedrijf waardeert zichzelf met de aandelenemissie op 1,75 miljoen euro.

In het gebroken boekjaar april 2018 tot en met maart 2019 had het bedrijf een omzet van 1,6 miljoen euro, er werd een verlies van 40.551 euro geleden, blijkt uit informatie die het bedrijf publiceerde. Het is geen officiële prospectus zoals bij een beursgang, omdat deze investering buiten het toezicht van de AFM valt. 

Op eigen benen blijven

"Wij zijn de enige brouwerij die volledig door de crowd gefinancierd is en dat willen wij volhouden", verwijst Danny Smink van Oersoep naar de recente overnames in de brouwerswereld. "Wij zijn niet per se anti, maar willen vooral als bedrijf breed gedragen worden", zegt de marketing en salesmanager van de brouwerij.

Dat is ook de reden dat geïnteresseerde investeerders zich maar voor maximaal 2500 euro kunnen inkopen, de minimale investering is 500 euro. "We willen echt gaan voor de grote crowd en zouden het vet vinden als Oersoep over 25 jaar 2500 eigenaren heeft, waar we toffe dingen mee bereiken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bavaria neemt craftbrouwerij De Molen helemaal over

Een van de crowdfunders die al geld aan Oersoep heeft uitgeleend. Een van de crowdfunders die al geld aan Oersoep heeft uitgeleend.

Geen stemrecht

Het aantal nieuwe eigenaren zal liggen tussen de 140 en 700, als de volle 350.000 wordt gehaald. Als iedere investeerder maximaal investeert, zijn het er 140, anders meer. Bij de minimale inleg, zijn maximaal 700 nieuwe eigenaren mogelijk. 

Die krijgen overigens niet dezelfde rechten zoals bij een beursgenoteerd bedrijf. "We willen 100 procent samenwerken, maar het bedrijf mag eigen beslissingen blijven nemen. We worden niet overgenomen door de crowd, dat we met 2000 mensen rekening moeten houden bij beslissingen", zegt Smink. 

Geen dividend

De aandeelhouders kunnen wel minimaal een keer per jaar hun mening laten horen over hoe zij de toekomst van het bedrijf zien. "Dat nemen we ook 100 procent serieus, ze worden wel gehoord. Dat kan bijvoorbeeld gaan over nieuw bier, wat zij daarvan vinden." 

Een van de redenen via aandelen te investeren in een bedrijf, is het dividend dat wordt uitgekeerd. Dat is bij Oersoep dit jaar en volgend jaar nog niet het geval, alle eventuele winst wordt weer in het bedrijf gestopt. Daarna beslist het bestuur of er dividend wordt uitgekeerd. 

Nieuwe brouwketel

Het geld dat met deze ronde crowdfunding wordt opgehaald, wordt onder meer gebruikt voor verbouwen en plaatsen van een brouwketel in de brewpub in de Nijmeegse Honigfabriek. Daar wordt nu bijna 2000 hectoliter per jaar gebrouwen, doel is op termijn 2500, vertelt Smink. 

Daarnaast wordt onderzocht of er een tweede brouwcafé geopend kan worden. Arnhem lijkt favoriet, qua gevoelswaarde, vertelt Smink. Maar als de nieuwe aandeelhouders daar een hele andere mening over hebben, kan dat veranderen, voegt hij toe. 

Voor het verbouwen van de huidige locatie en het opstarten van een nieuwe locatie, is deze ronde bij lange na niet genoeg. Daar denkt het bedrijf maximaal zo’n 1,3 miljoen voor nodig te hebben. 

Daarnaast wordt een deel van de opbrengst van deze crowdfunding gebruikt om financiers die bij een eerdere crowdfundactie geld hebben uitgeleend aan Oersoep terug te betalen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Claims, brouwerij met zelfde naam: heeft Lidl Kordaat-huiswerk wel gedaan?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van