Ondernemen

Vrouwen bloot, handel dood? Ondernemers maken zich op voor hitte

21 juni 2019 16:38 Aangepast: 21 juni 2019 20:01
Drukte in de tuincentra, ook bij warm weer Beeld © ANP

Het wordt warm de komende week, mogelijk zelfs heel warm. Dat is leuk als je als ondernemer in de ventilatorverkoop, ijsjesbusiness of de airco-branche zit, maar een stuk lastiger als dat niet zo is. Want hoe verkoop je bedden, en loopt het storm in de tuincentra en in de sauna's? "'s Middags ligt alles op z'n kont en komt er niemand."

Vrouwen bloot, handel dood, luidt een oud spreekwoord. Hoewel de ondernemingen wel degelijk last zullen krijgen van de hitte, veranderen ze de tekst liever in: benen bloot, iets anders bedenken voor de handel.

Thuis warm, in de tuin warm, in de sauna warm

Bij SpaSereen in Maarssen erkent directeur-eigenaar Inge Uitendaal dat het rustiger is dan in de winter. Met 35 graden gaan mensen niet zo snel naar de sauna. "Maar thuis is het warm, in de tuin is het ook warm. Je hoeft hier niet de hele dag in een saunacabine te zitten", zegt Uitendaal.

De tuin van SpaSereen. De tuin van SpaSereen.

"Ons complex ligt aan de Maarseveense Plassen, die zijn lekker koel", zegt de saunadirecteur monter. "Je hoeft niet in de file naar het strand. Het is juist fijn om hier in de tuin te liggen of een koude douche of dompelbad te nemen", aldus Uitendaal. "Waarom zou je dan nog naar het strand gaan?"

De morgenstond... 

De uitspraak 'vrouwen bloot, handel dood' komt van oorsprong van de markt. Hoewel het warme weer absoluut van invloed is op de verkopen, zijn ze op de markt in Roosendaal niet bang voor een beetje hitte.

"Het spreekwoord geldt zeker. 's Middags ligt alles op z'n kont en komt er niemand", zegt Katja Heeren van Heeren Groente- en Fruit. "Maar niet komen is voor ons geen optie. We zien dat het in de ochtend druk is, en we verkopen dan juist heel veel fruit. Veel watermeloen, kersjes, perziken, galiameloenen", somt Heeren op.

De kraam van Heeren Groente en Fruit in Roosendaal. De kraam van Heeren Groente en Fruit in Roosendaal.

Lachend: "We puffen wel als we denken aan de hitte, maar het is ook weer beter dan in de regen staan. En de ochtenden zijn heerlijk, die pikken we mooi mee."

'Airco redde ons bedrijf' 

Met 30+ graden in een kleine, dichte kamer zitten: wil iemand dat? "Wij hebben nog steeds gewoon boekingen", zegt Sil Michels van Next Level escape room Eindhoven. "Vorig jaar hadden we die enorme hittegolf, vlak voordat die uitbrak hebben we zeven complete airconditioning-units geplaatst. Dat heeft er wel voor gezorgd dat we nog in leven zijn", zegt hij.

"Als mensen kunnen gamen zonder dat het zweet van het voorhoofd loopt is het fijn. Je zit bij ons ook niet zo lang in een ruimte. We hebben meestal iets minder boekingen door de hitte, maar mensen hebben straks ook weer vakantie en zoeken een leuk uitje en willen iets leuks doen", concludeert hij.

Hoe meer zon, hoe minder energie we verbruiken bij de skibaan

Als het dan érgens uitgestorven is, dan moet het wel bij de indoor skibanen van Snowworld in Landgraaf en Zoetermeer zijn. "Nee, nee, nee, in juli en augustus is het niet druk bij ons", lacht Joris Gieske van Snowworld.

"Nu hebben we zo'n 500 gasten per dag in de vestigingen, in de winter zijn dat er acht- tot negenduizend. Er trainen wat skiteams, maar daar houdt het op", zegt hij.

Koelste terras van het land

Snowworld is met meer dan 30 graden niet vies van een grap. "Vorig jaar, toen het zo lang warm was, hebben we het koelste terras van Nederland gemaakt. Konden mensen op de baan in wintersportoutfit warme chocomel drinken. En in Zoetermeer wordt de sneeuw ververst en kunnen mensen met hun hond op de oude sneeuw spelen."

Een grapje van Snowworld: tijdens de hittegolf van 2018 een koel terras openen. Een grapje van Snowworld: tijdens de hittegolf van 2018 een koel terras openen.

Veel zon, lage energierekening

Andere vraag: is het geen hels karwei om met warme temperaturen die skihallen te koelen? "Zeker niet", zegt Gieske. Hoe meer zon, hoe minder energie we verbruiken. We hebben 35.000 zonnepanelen op het dak liggen. Sneeuw isoleert, dus die hallen koelen zichzelf. De panden zijn gigantisch dus we hebben wel een energienota, maar de hallen zijn redelijk klimaatneutraal."

Als het zweet al in straaltjes over de rug parelt, is in de tuin werken niet te doen. Rust in de tuincentra? Niet bij Welkoop in Eemnes, vertelt Micha Papenhuizen. "We verkopen veel parasols, veel barbecues en zwembaden van 2,5 meter tot vijf meter in doorsnede", zegt Papenhuizen.

Het zwembaden-eiland bij de Welkoop in Eemnes. Het zwembaden-eiland bij de Welkoop in Eemnes.

De W van Warm, zwembad kopen 

Ieder jaar merken ze dat ze amper kunnen voldoen aan de vraag. "Ik heb nu vijftig tot zestig extra zwembaden ingekocht. Let wel: dat is alleen voor komende week", zegt hij lachend. "Het is echt een impulsaankoop: mensen vinden het warm en willen nú een zwembad in de tuin."

En over dat tuinieren: wonderlijk genoeg gaat ook dat gewoon door. "Mensen zijn veel in de tuin hè", verklaart Papenhuizen. "Dan worden ze ook kritischer, en gaan ze toch even aan de slag met onkruid weghalen of wat extra plantjes plaatsen. Een paar weken goed weer en dan wat regen, daar hopen wij op."

Bedden kopen met een ijsje

Rustig blijft het wel bij Goossens Wonen & Slapen op de woonboulevard in Utrecht. "Maar hier in de winkel proberen we het toch leuk te maken", vertelt medewerker Inge Hovener. "Klanten krijgen een koel drankje of een lekker ijsje aangeboden."

Vervolgens begint dan de zoektocht naar het bed of de bank. "Vorig jaar hadden we een mooiweeractie met bepaalde extra aanbiedingen. En verder komt het wel goed qua klanten. Met dit weer moet je af en toe even afkoelen, veel meer kan je toch niet doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van