Ondernemen

Nederland koploper in winkeldiefstal, maar het aantal diefstallen neemt af

20 juni 2019 16:41 Aangepast: 20 juni 2019 16:45
Een winkeldief in een filiaal van Blokker. Beeld © ANP

Het is een enorme kostenpost voor winkeliers: diefstal. Jaarlijks wordt er voor 1,8 miljard euro uit Nederlandse winkels gegapt. Om dat tegen te gaan geven ondernemers 600 miljoen euro uit aan beveiliging. Toch lijkt het probleem minder groot te zijn dan deze cijfers laten zien.

2,4 miljard euro schade

Nederlandse winkeliers verliezen jaarlijks 2,4 miljard euro door winkeldiefstal, kopt beveiligingsbedrijf Checkpoint Systems vandaag.

De bouwer van onder meer detectiepoortjes in winkels liet een universiteit in Milaan uitgebreid onderzoek doen naar winkelcriminaliteit in West-Europa en het resultaat is om van te schrikken. Nederlandse winkeliers hebben, na hun Spaanse collega's, het meeste last van winkeldieven.

De kosten van de criminaliteit komen uiteindelijk terecht bij eerlijke klanten. Die zijn jaarlijks daardoor 139 euro extra kwijt aan onder meer boodschappen, kleding en gereedschap. Want vooral supermarkten, bouwmarkten en kledingwinkels worden bezocht door winkeldieven.

Probleem valt wel mee

Maar 'het probleem is helemaal niet zo groot', reageert Arie Jan van Os op het onderzoek. Hij is directeur van Stichting OverlastDonatie (SODA) en helpt winkeliers bij het verhalen van de onkosten van diefstal op winkeldieven. Van Os noemt de 2,4 miljard euro een 'uit de lucht gegrepen cijfer'.

SODA is misschien niet de meest bekende naam onder consumenten. Maar hun bordjes, waarop staat dat een dief 181 euro schadevergoeding moet betalen, hangen in bijna 10 procent van de Nederlandse winkels.

Vorig jaar werd SODA bij zo'n 18.000 diefstallen ingeschakeld. En dat aantal neemt volgens Van Os af. Ook cijfers van de politie laten al jaren op rij een afname van het aantal gemelde winkeldiefstallen zien.

Lang niet altijd aangifte gedaan

Maar daar zit volgens Pjotr van Wuyckhuyse van Checkpoint Systems het grote verschil. "De politie weet niet of een retailer zin en tijd heeft om aangifte te doen."

Lang niet elke dief wordt opgemerkt. Maar als achteraf blijkt dat de winkelschappen leger zijn dan de kassa aangeeft, kan de winkelier toch concluderen dat er spullen gestolen zijn.

De onderzoekers hebben dat aan winkeliers gevraagd. Het goede nieuws is: ze zagen winkeldiefstal het afgelopen jaar stabiliseren. Het slecht nieuws: de schade bij supermarkten is nog altijd torenhoog. Jaarlijks wordt er voor 1,4 miljard euro aan eten en drinken gejat.

AH: winkeldiefstal redelijk stabiel

Klinkt schrikbarend, maar dat is het volgens de grootste supermarktketen van Nederland, Albert Heijn, niet. "Wij herkennen ons niet in dit rapport", reageert woordvoerder Ronald van der Aart. Precieze diefstalcijfers wil hij niet noemen, maar hij noemt het 'redelijk stabiel'.

Daar zijn ze bij Albert Heijn best tevreden mee, want de laatste jaren hebben steeds meer supermarkten zelfscankassa's gekregen. Klanten scannen hun eigen boodschappen en rekenen af aan een zuil.

Stiekem iets meenemen zonder te betalen is daardoor een stuk gemakkelijker geworden. "Maar we zouden het aantal zelfscanners niet uitbreiden, als het tot een enorme schadepost zou lijden", aldus Van der Aart.

Overigens zorgen de scanners ook voor lagere kosten, omdat er minder kassamedewerkers nodig zijn. Als de kostenbesparing groter is dan een mogelijke toename van diefstal, is het voor winkels interessant om zelfscankassa's te installeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van