Business

Zorgtopman die zelf opstapte, kreeg 75.000 euro mee

19 juni 2019 06:10 Aangepast: 19 juni 2019 09:59
NL Healthcare Clinics is groot in onder meer orthopedie. Beeld © ANP

Zorgbaas Frank Arnoldy blijkt bij zijn vertrek als bestuursvoorzitter van de private zorggigant NL Healthcare Clinics een ontslagvergoeding te hebben ontvangen van 75.000 euro. Vreemd, want destijds zei hij 'op eigen verzoek om persoonlijke reden' te vertrekken.

Arnoldy ging in 2012 aan de slag bij NL Healthcare Clinics, de keten zelfstandige behandelcentra van de ondernemersfamilie Fentener van Vlissingen. Niet veel later werd hij daar topman. De zorgonderneming is met achttien klinieken en 500 werknemers goed voor een omzet van 124 miljoen euro.

Zomer 2017 liet NL Healthcare Clinics weten te willen fuseren met Bergman Klinieken. Maar door bezwaren van zorgverzekeraars en kartelwaakhond ACM duurde het tot begin dit jaar totdat de combinatie daadwerkelijk kon plaatsvinden.

Uit eigen beweging

Vorig jaar zomer, nog vóór de fusie rond was, stapte de toen 59-jarige Arnoldy op. Voor zijn afscheid gaf de zorginstelling geen concrete reden. Wel werd benadrukt dat hij zelf gekozen zou hebben voor zijn vertrek, en dat hij dat intern begin 2017 al had aangegeven.

Uit de onlangs verschenen jaarrekening blijkt nu echter dat NL Healthcare Clinics de ex-topman een ontslagvergoeding meegaf van 75.000 euro. Dat is de maximale ontslagvergoeding die zorginstellingen onder de Wet Normering Topinkomens (WNT) aan bestuurders mogen betalen.

Weer in de plus

Waarom NL Healthcare Clinics geld meegaf aan een bestuurder die uit eigen beweging vertrok, is onbekend. Woordvoerder Christiaan Boer wil geen toelichting geven.

NL Healthcare Clinics, beter bekend onder de merknamen Orthopedium, Dermicis en Oogziekenhuis Zonnestraal, boekte vorig jaar weer een voorzichtig winstje van een half miljoen euro. Tot 2018 boekte de onderneming drie achtereenvolgende jaren verliezen, van gezamenlijk bijna 23 miljoen.

Door de onlangs afgeronde fusie met Bergman ontstaat een zorggigant met veertig klinieken, 1500 werknemers en een gezamenlijke omzet van 220 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van