Ga naar de inhoud
Business

'Een derde van de mkb'ers worstelt met balans werk en privé'

Een derde van de mkb-ondernemers worstelt met balans werk en privé. Beeld © Getty

Ondernemers zijn vaak vergroeid met hun bedrijf. Gaat het goed met 'de zaak', dan gaat het goed met jou. Omgekeerd geldt hetzelfde. Een op de drie ondernemers zegt te lijden onder het ondernemerschap. 

Een derde van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) zegt in een peiling van Panelwizard dat zijn of haar bedrijf een negatieve invloed heeft op het privéleven.

Meer dan de helft zegt zelf te falen als het bedrijf faalt, blijkt uit het onderzoek in opdracht van mkb-financieringsplatform October.

Gezin verwaarlozen

Daarmee lijken ondernemers wel iets tevredener met hun werk- en privébalans, ten opzichte van andere beroepsgroepen. In de meest recente Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden zegt bijvoorbeeld meer dan de helft van de mensen in loondienst weleens zijn of haar gezin te verwaarlozen, vanwege het werk. En uit onderzoek van het CBS bleek eerder dat zzp'ers gemiddeld minder burn-outklachten ervaren dan werknemers. 

Burn-out?
Werk
Burn-out? Dat is niet alleen de schuld van de werkgever

Een van de oorzaken voor dat verschil is autonomie. Zelfstandig kunnen bepalen hoe je werkt is een belangrijke factor voor het hebben van werkplezier. Ondernemers hebben doorgaans een grote mate van autonomie, omdat ze eigen baas zijn. 

Sociaal vangnet

Toch kunnen zorgen over het werk er bij ondernemers stevig inhakken, met name omdat een sociaal vangnet ontbreekt. Ondernemers bouwen geen rechten op voor werkloosheidsuitkeringen, maar moeten zelf iets regelen in het geval van arbeidsongeschiktheid, pensioen of faillissement.  

"Ik schaamde me kapot", zei ondernemer Herbert van Hoogdalem in een eerder interview met RTL Z over zijn burn-out. "Jezus man, dacht ik, ik was 35. Ik ben jong, sterk en gezond. Ik had het gevoel dat ik faalde, en daar hou ik al helemaal niet van. Mislukken kon niet in mijn hoofd, en dat was enorm pittig om te accepteren." 

Vooral ondernemers tot 40 jaar

In de peiling van Panelwizard geven vooral ondernemers tot 40 jaar aan dat hun bedrijf een negatieve invloed heeft op het privéleven. Onder 40-minners is het percentage 41 procent, tegenover 33 procent gemiddeld. Aan de peiling deden bijna duizend ondernemers uit het mkb mee.