Business

'Fiat Chrysler en Renault doen een nieuwe fusiepoging'

10 juni 2019 09:43
De fabriek van Alfa Romeo in Cassino, Italië. Beeld © Getty

Fiat Chrysler en Renault zoeken naar mogelijkheden om hun fusieplannen opnieuw leven in te blazen. Cruciaal is daarbij de medewerking van Nissan dat sterk is verweven met de Franse automaker.

Voorwaarde voor de fusie is dat Renault,  dat grootaandeelhouder is van het Japanse Nissan, een groot deel van dat belang verkoopt. Pas dan steunen de Japanners, die op hun beurt een fors belang hebben in Renault de fusie. Zo meldt persbureau Reuters.

Renault bezit 43 procent van de aandelen van Nissan. Nissan heeft 15 procent van de aandelen van Renault.

Fiat Chrysler en Renault maakten twee weken geleden bekend te willen fuseren. Daarmee zou de derde automaker ter wereld ontstaan.

Doorpraten

Maar president John Elkann van Fiat Chrysler (FCA) trok zich op 6 juni abrupt terug uit de fusie die een bedrijf met een waarde van 35 miljard dollar zou opleveren. FCA beschuldigde de Franse overheid, grootaandeelhouder van Renault, van het dwarszitten.

Nu blijkt dat Elkann en president Jean-Dominique Senard van Renault toch hebben doorgepraat. Een van Elkanns adviseurs in de fusieplannen wordt vandaag ook verwacht op het hoofdkantoor van Nissan in Yokohama, zo bericht Reuters.

Hij zou daar verkennende gesprekken gaan voeren met onder meer de bestuursvoorzitter van Nissan. Nissan zou bereid zijn te willen zoeken naar een compromis nadat Senard had gedreigd belangrijke hervormingen bij Nissan te blokkeren.

Miniatuurvoorbeeld
Fusie Renault en Fiat: wat zijn de kansen en hoe zit het met Nissan?

Fusie Renault en Fiat: wat zijn de kansen en hoe zit het met Nissan?

Reductie belang

In de fusie worden FCA en Renault ieder 50% aandeelhouder van een nieuwe holding. Bij Nissan zijn twijfels wat de veel grotere eigenaar, de nieuwe holding FCA-Renault in plaats van alleen Renault,   van plan is met het belang van 43 procent.

Volgens Reuters wil Nissan daarom alleen instemmen bij een 'substantiële reductie' van dat belang.    

De Franse regering zou daartoe bereid zijn, zo liet de minister van financiën afgelopen weekend weten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van