Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
ZZP

Onduidelijkheid rondom aov-verplichting: 'Premies moeten omlaag'

07 juni 2019 16:55 Aangepast: 07 juni 2019 19:33
Binnenvaartschipper Wieger de Vries was altijd voor een verplichte verzekering. Beeld © Hans de Bruijn

De schrik zit er bij veel zzp'ers goed in na de bekendmaking van het principe-pensioenakkoord. De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering zou hen volgens het huidige stelsel honderden euro's per maand gaan kosten. Minister Koolmees en vakbond FNV zeggen dat premies echt veel lager worden. Maar zzp'ers hebben vooral veel vragen. "Ik hoop wel dat dit centraal geregeld gaat worden."

"Mijn eerste reactie was schrik. Alles wat verplicht wordt, vind ik als zelfstandig ondernemer sowieso lastig", zegt feestacteur Rene van de Schuur.

Op dit moment is hij niet verzekerd. "Zo'n verzekering kost honderden euro's per maand. Met mijn bedrijf Showieso heb ik een omzet van 3500 euro per maand. Die premie kan ik niet zomaar betalen. Die zal dan echt lager moeten zijn." 

Aov als duveltje uit een doosje

Als een duveltje uit een doosje stond in het principe-akkoord over de pensioenhervorming opeens een passage over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zzp'ers. Hoe belandt zoiets in een akkoord dat gaat over de pensioenen?

Marjan van Noort van FNV Zelfstandigen: "Het is eigenlijk een soort uitruil geweest. Het pensioen voor zelfstandigen werd geen onderdeel van het akkoord en dit dan wel." 

De verplichte verzekering komt ook niet helemaal uit het niets. Meerdere linkse partijen spraken er eerder al hun voorkeur voor uit. De angst voor hoge premies hoopt zij juist weg te nemen: "We gaan juist voor een nieuw systeem met lagere premies." 

Feestacteur Rene van de Schuur. Feestacteur Rene van de Schuur.

'Als de markt dit maar niet gaat oplossen' 

Binnenvaartschipper Wieger de Vries was altijd voor een verplichte verzekering. Vanwege zijn leeftijd en zware beroep kan hij zich in het huidige stelsel niet verzekeren. "Al sinds 2012 probeer ik het maar niemand neemt mij aan. Toen ik vorige jaar mijn enkel brak had ik dus 6 weken geen inkomen." 

Toch is hij nu terughoudend in de blijdschap over het verplicht stellen. "Doordat iedereen zich moet verzekeren zal de premie wel gaan dalen maar waar ik bang voor ben is dat ze de markt dit gaan laten oplossen." De Vries vreest dat de premie maar heel weinig daalt als de zzp'ers verdeeld worden onder alle verzekeraars.

Dat zou er volgens hem voor zorgen dat het premieverlagende effect dat alle zzp'ers zich nu moeten verzekeren, verloren gaat. "Of je krijgt eindeloze situaties waarin de verzekeraar onder uitkeren uit probeert te komen. Dus ik hoop dat ze het centraal regelen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zzp'ers weinig enthousiast over aov-plicht: 'Niks met pensioen te maken'

Minister: kosten omlaag

En daarin lijkt de binnenvaartschipper op de steun te kunnen rekenen van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66). Want ook die wil de kosten omlaag en ziet daar een rol in voor de publieke sector, liet hij eerder vandaag weten. Daarbij geeft Koolmees wel aan het advies van de sociale partners af te wachten.

Wat de FNV wil adviseren is al duidelijk. "Wij zetten als FNV in op een inkomensafhankelijke verzekering. Je gaat dan bijvoorbeeld een percentage van je loon betalen. Dat als je weinig verdient je voor een paar tientjes ook al verzekerd kan zijn", legt FNV Zelfstandigen bestuurder Marjan van Noort uit. "Juist omdat dan iedereen daar aan meebetaalt, krijg je solidariteit waardoor iedereen verzekerd kan zijn voor als er iets gebeurt." 

Voorstel 1 juli naar de Tweede Kamer

Edwin van Scherrenburg van werkgeversorganisatie VNO-NCW laat weten nog niet op de zaken vooruit te willen lopen. "We gaan dit jaar het gesprek aan samen met het FNV en de zzp-organisaties. Voor ons was belangrijk dat er een uitzonderingsregel komt zodat niet iedereen verplicht wordt, die staat er al in. Hoe de verdere uitwerking gaat uitpakken zullen we tijdens de gesprekken zien." 

Die gesprekken zullen komende tijd bij de Stichting van de Arbeid, het polderoverlegorgaan met daarin werkgevers en vakbonden, plaatsvinden. Daaruit volgt dan een advies aan minister Koolmees. Volgens de FNV moet er voor 1 juli 2020 dan een voorstel naar de Tweede Kamer gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van