Ga naar de inhoud
Ondernemen

Lijn omhoog voor cocaïnemarkt: innovatie en betere kwaliteit

Een flinke drugsvangst in de haven van Rotterdam in 2016. Beeld © ANP

De illegale cocaïnemarkt zit flink in de lift in Europa en criminelen verzinnen innovatieve manieren om hun waar aan de man te brengen. Het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving spreekt zelfs van 'Uberisatie'.

Het agentschap analyseerde de gegevens van de drugswaakhonden in de lidstaten van de EU plus Noorwegen en Turkije. Daaruit blijkt dat de hoeveelheid onderschepte coke op een recordniveau is aanbeland.

Record inbeslagnames

In 2017 werd in totaal voor 142 ton cocaïne in beslag genomen. Dat werd bij elkaar verzameld door de autoriteiten tijdens 104.000 inbeslagnames.

De 142 ton is een absoluut record. De oude topscore van drugsjagers stamde uit 2006 en was twintig ton minder. Het overgrote merendeel van de cocaïnevangsten vindt plaat in slechts vier landen. België is de absolute koploper, gevolgd door Spanje, Frankrijk en Nederland.

Verboden poedertje meesmokkelen

Het is geen toeval dat dit allemaal landen zijn in West-Europa die grenzen aan de zee. De cocaïne komt namelijk vooral uit Zuid- en Midden-Amerika. Het grootste deel komt binnen via zeecontainers op vrachtschepen, maar ook op lijnvluchten, privévluchten en jachten wil men nog weleens een verboden poedertje meesmokkelen.

Opmerkelijk is dat er in de cocaïnemarkt duidelijk sprake is van deflatie. Tussen 2007 en 2017 daalde de gemiddelde prijs met in de EU met 5 procent. Tegelijkertijd werd de kwaliteit – afgaande op de zuiverheid –  een stuk hoger. De prijs-kwaliteitverhouding verbeterde met andere woorden aanzienlijk.

Politie
Meer van RTL Z
Politie vindt 'één van de grootste cokelabs ooit' bij opruimen omgewaaide boom

Innovatie, service en klantvriendelijkheid

Ook signaleert het drugsagentschap dat er ook in de illegale economie flink geïnnoveerd wordt. Net als in de gewone economie vindt er een verschuiving plaats waarbij kleinere spelers makkelijker hun spul op de markt kunnen brengen.

Dat komt onder andere door 'een waaier aan informatietechnologie' die nu beschikbaar is. Het agentschap noemt versleuteling, marktplaatsen op het darkweb, cryptovaluta om mee te betalen en sociale media om te kunnen verhandelen als factoren die de cokehandel transformeren.

Sterker nog, in de cocaïneketen wordt steeds meer gestuurd op service en klantvriendelijkheid, inclusief callcenters. "Een concurrerende markt waarin verkopers concurreren door aanvullende diensten aan te bieden zoals snelle een flexibele leveringsopties", schrijft het EWDD daarover.

Liever kijken dan lezen?

02:41

Britten en Spanjaarden houden er wel van

Uit het onderzoek blijkt ook dat twee landen duidelijk boven de rest uitsteken als het gaat om gebruik van cocaïne. En nee: Nederland hoort daar niet bij.

In Spanje (10,3 procent) en het Verenigd Koninkrijk (10,7 procent) wonen de meeste mensen die aangeven weleens hun neus gepoederd te hebben met iets anders dan make-up.

Nederland staat met 6,2 procent op nummer 6 op dat lijstje. Dat cijfer ligt wat hoger dan de schatting van verslavingsinstelling Jellinek. Zij schatten dat het om 4,9 procent van de Nederlanders gaat.

Dit is een artikel van