Ga naar de inhoud
Business

'Thuiszorgorganisatie Privazorg sluisde miljoenen weg naar oprichters'

Het hoofdkantoor van Privazorg in Amersfoort. Beeld © Google Maps

Thuiszorgorganisatie Privazorg, die dit jaar in opspraak kwam als gevolg van een bestuurscrisis over toezicht en de besteding van zorgmiljoenen, heeft eerder 6 miljoen euro weggesluisd om de oprichters uit te kopen.

Dat schrijft Trouw vanochtend op basis van uitvoering onderzoek en documenten in het bezit van de krant.

Privazorg is een landelijke verlener van thuiszorg, die via regionale steunpunten gebruikmaakt van zzp-zorgverleners. Met zo'n 1300 zelfstandigen verleent de organisatie zorg aan ongeveer 2000 klanten.

Voortbestaan in gevaar

Vorige maand meldde RTL Z dat het voortbestaan van Privazorg in gevaar kwam, als gevolg van interne ruzies tussen de directie en het bestuur en spanningen tussen de steunpunten en de centrale organisatie. Daarbij staat de discussie centraal over een voorgenomen betaling van 12 miljoen van een werkmaatschappij aan een stichting, die niet onder toezicht staat. 

Vandaag schrijft Trouw dat bij de thuiszorginstelling eerder een omstreden miljoenentransactie plaatsvond. In 2013 zouden de oprichters zijn uitgekocht met 'een schimmige financiële constructie'. Binnen de instelling zou 6 miljoen euro van de ene bv naar de andere zijn geschoven, waardoor de oprichters uiteindelijk een afgesplitste bv hadden met daarin 6 miljoen euro.

Inspecties:
Lees ook:
Inspecties: gesjoemel zorgaanbieders harder aanpakken

Zorggeld

De miljoenen kwamen uit de algemene reserve van de organisatie. Volgens de statuten mocht dat geld alleen aan zorg worden uitgegeven, tenzij de rechter toestemming geeft voor een andere bestemming. Voor zover is op te maken, is dat nooit gebeurd, schrijft Trouw.

Een voormalig directeur van Privazorg, die de zorgorganisatie liet doorlichten door een advocatenkantoor, noemt de constructie 'serieus jatwerk'. Volgens de advocaten zou de transactie in strijd zijn met de statuten en met de wet.

Toezicht Inspectie

Privazorg werd in maart onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gesteld. In een onderzoekrapport dat nog niet openbaar is gemaakt, maar waaruit de krant citeert, bevestigt de Inspectie dat geld uit Privazorg is verdwenen. De IGJ zou echter niet kunnen beoordelen of dat 'oneigenlijk' is gebeurd.

De Inspectie kon vanochtend niet inhoudelijk op het onderzoek ingaan, omdat het rapport nog niet openbaar is gemaakt. Privazorg reageerde niet op een verzoek om commentaar.