Business

IMF: handelsoorlog kost 455 miljard dollar

05 juni 2019 20:24 Aangepast: 05 juni 2019 23:10
Beeld © AFP

De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten kost de wereldeconomie 455 miljard dollar. Dat is evenveel als de omvang van de economie van Zuid-Afrika.

Alle al ingevoerde importheffingen en de recent aangekondigde extra tarieven kunnen de wereldeconomie volgend jaar 0,5 procentpunt aan groei kosten, zo heeft het  Internationaal Monetair Fonds (IMF) berekend.

IMF-topvrouw Christine Lagarde zegt dat de VS en China zichzelf in de voet schieten. Ook de sancties die de VS onlangs aan Mexico oplegden vindt ze zorgelijk.

Mexico

Vorige week twitterde Trump dat de VS een heffing van 5 procent op alle importen uit Mexico gaan instellen totdat de zuiderburen iets doen aan het aantal migranten dat de grens met de VS oversteekt. Woensdag becijferde een analist van Deutsche Bank dat door de sancties de gemiddelde prijs van auto's in de VS met zo'n 1300 dollar zal stijgen. 

In aanloop naar de G20-top in Japan roept Lagarde de economische grootmachten op de handelsgeschillen bij te leggen en tevens stappen te zetten met het moderniseren van het internationale handelssysteem, om te zorgen dat een handelsoorlog zoals nu niet nog eens kan uitbreken.

Het IMF maakt zich zorgen over de handelsoorlog. Het IMF maakt zich zorgen over de handelsoorlog.

Deze week stelde ook de hoofdeconoom van Wall Street-bank Morgan Stanley al dat de handelsoorlog alleen tot problemen zou leiden. Als de handelsoorlog doorzet kan een recessie binnen negen maanden toeslaan, denkt Chetan Ayha.

Tussen de VS en China woedt al een jaar een handelsoorlog, die inmiddels ertoe heeft geleid dat de VS op 200 miljard dollar aan goederen uit China importheffingen tot 25 procent heft. De Chinezen hebben op hun beurt met gelijke munt teruggeslagen.

Tegenmaatregelen

Maar de kans dat het allemaal nog erger wordt, neemt met de dag toe. De onderhandelingen tussen de VS en China zijn geklapt en president Trump heeft gedreigd om ook op de resterende 325 miljard dollar aan importen uit China extra belasting te gaan heffen. Als dat gebeurt zullen ook de Chinezen dat niet laten passeren zonder tegenmaatregelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van