Ga naar de inhoud
Ondernemen

Oedipus deels van Heineken: 'we kunnen onze bierdroom realiseren'

Het team van brouwerij Oedipus: met Tristan Spits, op de bovenste rij, vierde van rechts. Beeld © Oedipus

De Amsterdamse craftbierbrouwer Oedipus komt gedeeltelijk in handen van Heineken. Met de investering kan Oedipus gebruikmaken van het netwerk van Nederlandse grootste brouwer en zijn bieren op grotere schaal verkopen.

Heineken koopt een minderheidsbelang in Oedipus. Hoe groot dat belang is, dat wil Tristan Spits van Oedipus niet zeggen. Wel wil hij kwijt dat hij en de vier andere aandeelhouders hun meerderheid behouden. Daarnaast houden ze autonomie over de bieren, de koers van het bedrijf en de cultuur.

Groter podium

Oedipus heeft met meerdere brouwers gesproken, maar al snel was duidelijk dat het Heineken zou worden. "Ze waren ontzettend enthousiast en delen onze visie die we hebben over onze eigen toekomst", aldus Spits.

Door de deal kunnen de bieren van Oedipus via het grote distributienetwerk van Heineken worden verkocht. Daarnaast wil Spits met Oedipus zowel in de horeca als in de winkel groeien, ook in het buitenland. Over concrete doelstellingen wil hij niets zeggen.

Verder krijgt Oedipus toegang tot de kennis van Heineken op het gebied van bierbrouwen en biertechnologie, legt Spits uit. "Het is als een band die muziek speelt, die kan zich nu laten horen op een groter podium en dat is echt te gek."

Heineken:
Lees ook:
Heineken: alcoholvrij bier straks ruim 10 procent van de biermarkt

Zesde brouwsel

Dat geldt bijvoorbeeld voor hun 'flagshipbiertje' Mannenliefde. Dat was ooit het zesde brouwsel van de vier vrienden die zeven jaar geleden thuis in de keuken aan het brouwen sloegen. Dat vonden ze zo goed smaken, dat ze het gingen vervolmaken. Uiteindelijk was Mannenliefde het eerste bier dat op de markt werd gebracht.

Aanvankelijk werd het bier bij een andere brouwer gebrouwen, maar sinds 2015 heeft Oedipus een eigen brouwerij in Amsterdam Noord. Vanwege een gemeentelijke herontwikkelingstracject moet het daar binnen 2,5 jaar weg.

Heineken
Lees ook:
Heineken heeft Amerikaans Lagunitas nu helemaal binnen

Nieuwe locatie

Er moet dus een andere locatie komen. Tegelijkertijd dromen de jongens van Oedipus van nóg een bar, plus een cultuur- en muziekpodium én een moderne duurzame boerderij-brouwerij. Daar moet je ook kunnen eten, dansen en er wordt muziek gemaakt. Dat alles kost geld en met Heineken als aandeelhouder is dat een stuk makkelijker te realiseren.

Nieuwe biertjes

Met dat geld kunnen ze bij Oedipus ook lekker blijven experimenteren met nieuwe biertjes. Mannenliefde is dan misschien vervolmaakt, maar ze hebben er nog 'honderden' die moeten worden gefinetuned.

Oedipus heeft nu acht bieren die het hele jaar door te krijgen zijn, plus nog vier seizoensbieren. Daarnaast worden er per jaar nog een stuk of vijftig bieren gebrouwen, vertelt Spits.

Daar zitten experimentele bieren tussen waarvan maar een heel kleine volume wordt gebrouwen, tot speciale edities, die soms in samenwerking met andere organisaties worden gebrouwen, zoals Artis Micropia.

Slomo

De favoriet van Spits? Slomo, dat is een 'grisette', een laagalcoholisch bier met slechts 3,5 procent. Het werd in de negentiende eeuw gedronken door mijnwerkers in Wallonië. "Het smaakt droog, enigszins hooiachtig, maar het is heel dorstlessend', aldus Spits.

De laatste tijd maken ze bij Oedipus wat meer laag-alcoholische bieren, legt hij uit. "Bij speciaalbier denk je aan bier met meer dan 5 procent alcohol, maar wij denken dat het niet per se gaat over het alcoholpercentage."

En Oedipus, hoe spreek je dat nu eigenlijk uit? "Ik spreekt het uit als 'oidipoes', maar het wordt op heel veel verschillende manieren uitgesproken, aldus Spits.