Business

Merkrechtruzie blokkeert doorstart uitgever Résidence en Carros

04 juni 2019 14:41 Aangepast: 05 juni 2019 09:59
De tijdschriften van Pelican richten zich op rijkere lezers. Beeld © ANP

De doorstart van de failliete uitgeverij Pelican Media, bekend van glossy tijdschriften als Résidence en Carros, wordt gefrustreerd door een discussie over het eigendom van de merkrechten. Dat blijkt uit het zojuist verschenen curatorenverslag.

Pelican is de Amsterdamse uitgeverij van bedrijfsmagazines en glossy tijdschriften voor rijkere lezers van ondernemer Frank Kloppert. Op het hoogtepunt in 2009 boekte het bedrijf een omzet van ruim 20 miljoen euro, maar in 2013 ging het failliet.

Opnieuw failliet

Na dat bankroet werd de uitgeverij door Kloppert afgeslankt doorgezet. Begin april ging Pelican Media, het vehikel waarin alle kosten en opbrengsten van de uitgeverij terechtkwamen, echter opnieuw failliet. Niet veel later ging zusterbedrijf Pelican Custom eveneens op de fles.

Uit de eerste faillissementsverslagen van curator Stephan Voermans blijkt nu dat Pelican Media al jaren fors verlies leed. In 2016 bedroeg het verlies ruim 4 ton. Een jaar later stond de onderneming bijna 1,4 miljoen in de min. En vorig jaar werd ruim een half miljoen verlies geleden.

Zusterbedrijf Pelican Custom boekte in 2017 en 2018 marginale winstjes, van respectievelijk 21.000 euro en 31.000 euro.

Klanten kozen voor online

Volgens de verslagen zijn de faillissementen vooral het gevolg van een 'sterke omzetval'. Die werd veroorzaakt door het vertrek van enkele grote klanten van bedrijfsmagazines, omdat zij meer voor online media kozen.

In 2016 boekte Pelican Media nog ruim 3,3 miljoen omzet. in 2018 was dat gedaald tot nog geen 2,4 miljoen euro. De omzet van zusterbedrijf Pelican Custom halveerde vorig jaar, tot één miljoen euro.

Een reorganisatie kon het bedrijf niet baten. "Inkrimping van de vennootschap heeft tot onvoldoende besparingen geleid om de vaste lasten te kunnen blijven dragen", schrijft curator Voermans.

Doorstart

De curator schrijft met één partij te onderhandelen over een doorstart. Die onderhandelingen worden echter bemoeilijkt door een geschil over de merkrechten tussen de curator en de bank.

Die blijkt het gevolg van een juridische splitsing, waardoor de merkrechten werden afgescheiden van de failliete boedel. Daardoor kan de bank, die de rechten als onderpand heeft gekregen als zekerheid voor leningen, ze buiten de curator om verkopen.

Onjuist afgesplitst

De curator vindt echter dat de merkrechten gedeeltelijk onjuist zijn afgesplitst. Volgens Voermans kan de doorstart niet plaatsvinden als de discussie rond de merkrechten niet is afgerond.

Curator Voermans en uitgever Kloppert waren vandaag onbereikbaar voor een toelichting op de merkrechtenruzie en de doorstartplannen.

Bladen komen uit

Sinds het faillissement zijn de websites van zowel Pelican Media als de tijdschriften Résidence en Carros uit de lucht. Maar afgelopen maanden werkte de failliete uitgeverij nog wel aan nieuwe nummers van het makelaarstijdschrift en het automagazine.

Dat brengt nog wat geld in het laatje. Zo leverde het verschijnen van Résidence nummer 4 na aftrek van kosten zo'n 50.000 euro op.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van