Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Stichting Buurtzorg leende Jos de Blok 600.000 euro

04 juni 2019 06:24 Aangepast: 04 juni 2019 11:13
Buurtzorg leende Jos de Blok ruim 6 ton om belastingaanslag te betalen. Beeld © ANP

Stichting Buurtzorg heeft topman Jos de Blok ruim 600.000 euro geleend om een belastingaanslag te betalen. Dat blijkt uit de zojuist verschenen jaarrekening van de thuiszorginstelling.

Vorig jaar raakte Stichting Buurtzorg in opspraak, toen RTL Z en NRC onthulden dat de thuiszorginstelling zaken deed met een trits commerciële bedrijfjes waarin oprichter Jos de Blok belangen had. Onder druk van de Belastingdienst moest De Blok de structuur van Buurtzorg en zijn bedrijven wijzigen.

Megalening

Uit vervolgonderzoek door RTL Z bleek dat Stichting Buurtzorg vele miljoenen had betaald aan bedrijven, waarin De Blok grootaandeelhouder was.

Nu blijkt de zorginstelling de bestuurder begin 2017 ook een lening van 613.836 euro te hebben gegeven. Die lening staat vermeld in de kleine lettertjes van de zojuist verschenen jaarrekening over 2018, en is niet eerder opgemerkt.

Loonheffing

Volgens de stukken betreft het een gecorrigeerde loonheffing, die De Blok eind 2016 van de Belastingdienst kreeg. Buurtzorg betaalde deze loonbelasting begin 2017 voor hem, maar op voorwaarde dat De Blok die zou terugbetalen. Daardoor ontstond een vordering op de topman.

Gezien zijn brutosalaris van zo'n 154.000 euro, is de heffing opmerkelijk hoog. De bestuurder wil niet verklaren waarom de fiscus hem zo'n forse naheffing stuurde, of waarom Buurtzorg die voor hem betaalde. Het is ongebruikelijk dat zorginstellingen hun bestuurders grote bedragen lenen.

Als gevolg van een breder akkoord met de Belastingdienst over de betaling van vennootschapsbelasting begin 2018 verviel de loonheffing, en daarmee de lening. In een reactie omschrijft De Blok de lening als 'administratieve boekingen' en benadrukt hij dat er 'geen sprake is van kasstromen' tussen Buurtzorg en hemzelf.

Schijn van belangenverstrengeling

Eerder dit jaar oordeelde het Scheidsgerecht Gezondheidszorg dat Buurtzorg ondanks de wijziging van de bedrijvenstructuur nog steeds niet voldoet aan de code voor goed bestuur van zorginstellingen, omdat er nog steeds sprake is van de schijn van belangenverstrengeling.

In het jaarverslag schrijft Buurtzorg het met deze uitspraak ' fundamenteel oneens'  te zijn. Daarbij suggereert de zorginstelling dat de uitspraak alleen betrekking heeft op de zakelijke banden met automatiseerder Ecare, waarin Jos de Blok een belang van 27 procent heeft. De arbitragerechter wees echter ook nadrukkelijk op de banden met de andere bedrijven, waar De Blok belangen in heeft.

Afkeuring door minister

Afgelopen donderdag keurde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dergelijke constructies klip en klaar af, in antwoorden op Kamervragen over de zakelijke banden tussen Buurtzorg en De Blok.

"De schijn van belangenverstrengeling moet binnen een zorgaanbieder te allen tijden worden voorkomen", schreef De Jonge. "Bestuurders doen er dus inderdaad verstandig aan geen opdrachten te verlenen of advies te vragen aan commerciële organisaties waarvan hij zelf (mede-)eigenaar is."

Een verkennend onderzoek door de Inspectie bij Buurtzorg heeft volgens de minister vorig jaar niet tot nader onderzoek geleid, onder meer omdat de kwaliteit van zorg op orde was. Buurtzorg boekte vorig jaar met 15.500 werknemers een winst van 7,5 miljoen euro op een omzet van 413 miljoen euro. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van