Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Omzet Europese voetbalcompetities stijgt tot 28 miljard euro

30 mei 2019 16:00
Dominantie Engels clubvoetbal: Chelsea won de finale om de Europa League van Arsenal. Beeld © EPA

In het Europese voetbal ging in het seizoen 2017/18 in totaal 28,4 miljard euro om. Dat is ruim 11 procent meer dan een jaar eerder. Nog altijd stijgt de Engelse Premier League boven alles uit. Onze eredivisie blijft een dwerg, met een omzet van 495 miljoen euro.

Dat blijkt uit cijfers van Deloitte. Omdat de cijfers over het vorige seizoen gaan, zijn de goede prestaties van Ajax in de Champions League nog niet meegenomen. Ajax schopte het tot de halve finales en struikelde pas in de allerlaatste seconde over Tottenham Hotspur.

Ajax harkte in de Champions League bij elkaar 95 miljoen euro aan inkomsten bij elkaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PSV, Ajax, Feyenoord en KNVB willen samen internationaal gaan

Kloof eredivisie met de rest

De omzet van de eredivisie was in het seizoen 2017/18 495 miljoen euro, dat is maar liefst 10 procent meer dan een seizoen eerder. Daarmee kwam de eredivisie tot de achtste plek in Europa.

De omzet was eenderde minder dan die van de vergelijkbare divisie in Turkije en zelfs 40 procent minder dan die van in Rusland.

Top-5

Het gat met de vijf grootste competities in Europa is helemaal groot. Zo is de omzet van de Franse Ligue 1, de kleinste van de top-vijf, bijna 3,5 keer zo hoog als de eredivisie. De hoogste divisie in Frankrijk moet die in Italië, Spanje, Duitsland en Engeland voor zich dulden.

De Engelse Premier League is een klasse apart: 70 procent groter dan die in Duitsland en net zo groot als die in Duitsland en Italië bij elkaar. Een vergelijking tussen de Eredivisie en de Premier League is die als David en Goliath: de omzet van de Engelse Premier League is ruim elf keer zo groot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europese zegetocht Ajax goed voor 95 miljoen euro

Engelse dominantie

In feite heb je in Europa de vijf grootste voetbalcompetities en de rest. De top-5 is goed voor meer dan de helft van de totale Europese voetbalomzet, de Premier League is trouwens in zijn eentje al 20 procent van het totaal.

Op het veld duurt de Engelse dominantie ondertussen voort. Dat wordt goed geïllustreerd door het feit dat zowel de finale van de Champions League als die van de Europa League dit seizoen geheel tussen Engelse clubs gaat.

Televisiegelden

De omzet van de grootste Engelse club, Manchester United, is net zo groot als die van de hele eredivisie bij elkaar. Deloitte verwacht dat de omzet van de Premier League komend seizoen (2019/20) zal zijn gestegen tot bijna 6 miljard euro.

De Engelse clubs profiteren vooral van de enorme inkomsten uit televisiegelden. Vorig seizoen ging het om 3,2 miljard euro, terwijl de clubs uit de Bundesliga het met slechts 1,2 miljard euro moeten doen. In Nederland gaat het om 89 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van