Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Geen kip in stationswinkel door staking: 'We zijn open, maar het is super rustig'

28 mei 2019 15:52 Aangepast: 28 mei 2019 15:55

Het openbare vervoer in Nederland ligt plat. En dat betekent een slechte dag voor de stationswinkels. Opvallend genoeg zijn er wel nog een hoop open.

Volgens vakbond CNV is de landelijke ov-staking van vandaag een groot succes. Bijna het hele openbaar vervoer ligt plat door de staking, die wordt gevoerd voor een beter pensioen.

Op een normale dag reizen er zo'n 1 miljoen mensen via het spoor, maar vandaag is het uitgestorven op de stations, zegt het bedrijf. Dat is ook het geval bij de winkels op het station.

Lopend naar werk

"Het is hier vandaag super rustig", vertelt Fleur Kaagman die werkt in de winkel van cosmeticabedrijf Rituals in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne. "Bij de andere vestiging hier vlakbij zal dat denk ik niet anders zijn."

Normaal komen er enkele honderden klanten over de vloer, afhankelijk van de dag. Vandaag is het een enkeling. Kaagman kwam zelf met 'met paraplu' lopend naar werk. Voor collega's bij wie het niet mogelijk was om lopend te komen, werden de roosters omgegooid.

Werken vanuit huis

Bij boekenwinkel AKO staan ze liever geen pers te woord, maar wordt ook gemeld dat het een stuk rustiger is dan normaal. De winkels in de stations zijn open, maar de filiaalmanager van Utrecht Centraal werkt, net als vele Nederlanders vandaag, vanuit huis.

Bij de ketens van de NS zelf, waaronder de Kiosken, AH to Go-winkels en de stationshuiskamers, is het niet anders qua drukte, zegt een woordvoerder van de NS."We zullen vandaag geen records draaien wat betreft omzet."

Saaie dag

Een medewerker van de kiosk in Amersfoort laat via het spoorbedrijf weten dat het een saaie dag is. Om 10.00 in de ochtend stond de teller op twee klanten.

"Ik heb de hele voorraad al geteld en ga zo schoonmaken. Ik zal niet alles doen, want mijn collega in de late dienst moet ook nog iets te doen hebben", aldus de medewerker.

Voorlopig lijkt het erop dat er weinig te doen blijft. Omdat de bonden een 24-uursstaking hebben afgekondigd, rijden er tot 04.00 uur nauwelijks treinen. Rijkswaterstaat verwacht een drukke en vroege avondspits en ook morgenochtend voorziet NS nog problemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Avondspits voorbij, minder druk dan verwacht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van