Van onze partner Deloitte

Uitblinken in innovatie, duurzaamheid én toekomstbestendigheid

24 mei 2019 15:33 Aangepast: 27 juni 2019 10:19

Al weer voor het elfde jaar achtereen maakte Deloitte de best geleide bedrijven van Nederland bekend. Tijdens een feestelijke bijeenkomst werden drie Best Managed Companies extra in het zonnetje gezet.

Maar liefst 37 Best Managed Companies telt Deloitte dit jaar. Het zijn Nederlandse ondernemingen die uitblinken in de wijze waarop ze geleid worden en die vooroplopen op belangrijke thema’s als innovatie, duurzaamheid en wat Deloitte de future of work noemt: vernieuwingen op de werkvloer door robotisering en digitale transformatie.

Ter gelegenheid van de feestelijke uitverkiezing kwamen alle winnaars samen in een speciaal opgezet tentdorpje, op een open plek midden in de bossen bij Baarn. De zwoele lenteavond, het kampvuur en de feeërieke verlichting vormde een passend decor voor het in black tie of galajurk (met witte sneakers!) uitgedoste gezelschap.

Applausmeter

Op het podium benadrukte programmaleider Patrick van Min dat Best Managed Company geen gewone beautycontest is. De ondernemingen die tot Best Managed Company zijn verkozen, krijgen dat predikaat na een uitgebreide assesment op basis van een wetenschappelijke methode, aldus Van Min. Toch kondigde hij aan dat er de komende jaren wel wat dingen gaan veranderen bij de beoordeling van de bedrijven, zoals extra aandacht voor thema’s als duurzaamheid, innovatie en de veranderende werkplek.

Om bovengenoemde onderwerpen dit jaar alvast op de kaart te zetten kregen een negental bedrijven de vraag een pitch te doen voor de verzamelde collega-ondernemers. Per categorie werd op basis van een juryoordeel en een applausmeter ter plekke de winnaar bepaald.

Blijven dromen

In de categorie innovatie wist het Delftse Festo de Innovation & Technology Award de wacht te slepen. Festo levert wereldwijd automatiseringstechniek voor de procesindustrie. De jury prijst het hightechbedrijf voor de inspanningen op het gebied van nieuwe technologie, de vruchtbare samenwerking met de TU Delft en de eigen opleidingsacademie. René Kluft is trots op de uitverkiezing: “Dit bewijst dat als je blijft dromen, het mogelijk is om technologische, innovatieve ontwikkelingen te maken.”

Kluft verwacht veel van de prijzen die hij actief zal gaan gebruiken in de communicatie naar buiten. Hij denk dat een vermelding als innovatievoorloper en goed geleid bedrijf een voordeel kan spelen bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers, die zoals bekend in de techniek tamelijk schaars zijn: “Wij gaan dit zeker noemen. Mensen vinden het toch leuker om bij een winnaar te werken.”

Room op de melk

Op het gebied van duurzaamheid kreeg plasticproducent Houweling de meeste handen op mekaar. Marc Houweling, de vierde generatie die aan het roer staat van de familieonderneming, erkende dat plastic momenteel niet in een erg gunstig daglicht staat. Juist daarom was hij extra verheugd dat zijn bedrijf als winnaar uit bus kwam.

De plasticverwerker is er als eerste erin geslaagd om een honderd procent circulaire productie cyclus van plastics te creëren zonder kwaliteitsverlies. Houweling is blij met beide prijzen, zowel de Best Managed Company, als de Sustainability Award. “Je wordt helemaal doorgelicht. Dus het is toch een bewijs dat je het als bedrijf goed doet.” Volgens Houweling is de innovatieprijs ‘de room op de melk’. “Iedereen heeft het over fossiele brandstoffen in de keten houden. Daar lopen wij onwijs op vooruit.”

Omwenteling

Tot slot mocht de Jeroen Driessen van de Driessen Groep de Future Of Work Award mee naar huis nemen. Driessen is een zelfbenoemde ‘familie van  bedrijven’ die zich richten op het domein van mens en werk. Van arbeidsbemiddeling tot uitzendwerk werkt Driessen exclusief voor de publieke sector, zowel op het gebied van zorg, onderwijs als bestuur.

Driessen, wiens vader ambtenaar was voor hij de onderneming 26 jaar begon, vertelt dat het allemaal draait om de combinatie purpose & pleasure. Driessen: “Ik heb zelf personeelswetenschappen gestudeerd. Dan lees je al die dikke boeken en vraag je je af waarom er zo veel tekst gewijd moet worden aan zoiets eenvoudigs. Als mensen beter in hun vel zitten, gaan ze beter presteren” Driessen is blij met de uitverkiezing tot Best Managed Company en de Future of Work Award: “We zitten midden in de omwenteling. En we doen ons stinkende best om te zorgen dat het goed uitpakt.”

Ook Best Managed Company worden? Kijk hier en meld je snel aan voor 2020. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van