Business

Uitgeverij Audax trekt handen af van wankelende app Leeslounge

21 mei 2019 14:42 Aangepast: 22 mei 2019 10:58
Beeld © ANP

Uitgeverij Audax, dat vorig jaar Leeslounge onder haar hoede nam, distantieert zich nu van de lees-app. De abonnementendienst zou sinds vorige maand geen nieuwe tijdschriften meer aanbieden. Volgens Audax moeten gedupeerde klanten verhaal halen bij de bouwer van de app. Maar die is failliet.

Via Leeslounge kunnen mensen voor 9,95 euro per maand onbeperkt tijdschriften lezen en luisterboeken beluisteren op hun telefoon of iPad. De app werd ontwikkeld door het Baarnse technologiebedrijf Push2Tablet.

Spotify voor lezers

Vorig jaar leek de 'Spotify voor lezers' de wind in de zeilen te krijgen. In mei 2018 groeide de app omdat ze een deel van de abonnees van de geflopte concurrent Bliyoo overnam. En in augustus kondigde mediagigant Audax aan de exploitatie van Leeslounge onder haar hoede te nemen.

Audax zei destijds veel te verwachten van Leeslounge. Volgens directeur Dieter Klein Nagelvoort beschikte de app over een uitmuntende uitgangspositie. "Met ruim 200 titels bieden wij substantieel meer titels dan onze concurrenten", stelde hij destijds in een interview.

'Onderdeel van Audax'

Als 'onderdeel van Audax' kon Leeslounge volgens de directeur bovendien profiteren het machtige moederbedrijf. "We geven zelf magazines uit, we distribueren en hebben een eigen winkelketen, AKO. Dat geeft veel mogelijkheden." 

In Boekblad benadrukte Audax-topman Casper de Nooijer bovendien dat Leeslounge niet alleen het aanbod van zijn bedrijf aan consumenten verbeterde, maar ook aan collega-uitgevers. Leeslounge zou die uitgevers namelijk een nieuw afzetkanaal voor hun titels bieden.

Volgens de website van Leeslounge is de winkelketen van Audax de drijvende kracht achter de dienst. 'Powered bij AKO', vermeldt de site trots.

Distantiëren

Nu de bouwer van de Leeslounge-app, Push2Tablet, failliet is gegaan, trekt Audax zijn handen af van Leeslounge. "Wij hebben de app nooit overgenomen. Wij hebben alleen samengewerkt om Leeslounge te promoten", zegt woordvoerster Marieke van Wandelen.

Volgens de woordvoerster heeft Audax-dochter AKO de app alleen maar onder de aandacht gebracht bij klanten. "Ook was er een aanbieding waarbij nieuwe abonnees in de winkels van AKO korting op een tijdschrift kregen."

Geen nieuwe tijdschriften

Hoeveel klanten Leeslounge inmiddels heeft, en wat de gevolgen van het faillissement van Push2Tablet voor hen precies zijn, is nog onduidelijk. De klantenservice is al weken onbereikbaar, en curator Willem van Nielen wil geen vragen beantwoorden.

De website van Leeslounge is nog steeds in de lucht. Wel is duidelijk dat sommige uitgevers hun tijdschriften als gevolg van het faillissement niet meer via Leeslounge verspreiden, waardoor het aanbod voor klanten versobert.

Volgens berichten op social media biedt de app sinds vorige maand helemaal geen nieuwe tijdschriften meer aan, en zijn de tuintijdschriften van de laatste maanden verdwenen. Wel zou het abonnementsgeld voor april zijn geïncasseerd.

Verhaal halen

Volgens de woordvoerster proberen sommige Leeslounge-klanten na het bankroet van Push2Tablet verhaal te halen bij AKO en Audax. "Omdat de klantenservice van Leeslounge lastig bereikbaar is, komen klanten nu bij ons terecht."

Maar volgens haar kan de retail- en uitgeefbedrijf niets voor hen betekenen omdat zij géén contract met AKO of Audax hebben, maar met Push2Tablet. "Dat staat ook in de voorwaarden."

Voorbarig

Volgens Van Wandelen waren de uitspraken die Audax vorig jaar deed over Leeslounge als onderdeel van de uitgever, achteraf voorbarig. "Er zijn destijds wel verkennende gesprekken over gevoerd, maar die hebben nooit tot een juridische overeenkomst geleid."

Volgens de woordvoerster zou Audax de exploitatie overnemen als er 'een bepaald minimum aantal abonnementen' werd gehaald. "Aan deze voorwaarde is uiteindelijk nooit voldaan, wat betekent dat we ook nooit eigenaar zijn geworden."

Als er een doorstart voor Push2Tablet komt, zegt Audax te overwegen haar tijdschriften en boektitels te blijven aanleveren aan de app.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van