Het blok is defect of ontbreekt. De inhoud ontbreekt misschien of u moet wellicht de oorspronkelijke module inschakelen.
Business

Als Duncan het Songfestival wint, moet AvroTros grof betalen

17 mei 2019 15:28 Aangepast: 20 mei 2019 12:48
Beeld © ANP

Als Duncan Laurence morgen het Eurovisie Songfestival wint, komt het geldverslindende festival volgend jaar naar Nederland. AvroTros, die de competitie jaarlijks uitzendt, moet dan het grootste deel van de peperdure rekening ophoesten.

Duncan Laurence heeft volgens de bookmakers 47 procent kans om te winnen. Daarmee is hij met zijn liedje Arcade de absolute favoriet. Nummer twee, Australië, volgt met 11 procent op gepaste afstand.

Grote kans dus dat het Eurovisie Songfestival volgend jaar in Nederland wordt gehouden.

Azerbeidzjan en Zweden

Er moet dan een ongekend grote televisieshow uit de grond worden gestampt, waar zo'n 200 miljoen mensen naar zullen kijken. Dat is niet alleen een gigantische, maar ook een zeer kostbare operatie.

Hoeveel een land precies kwijt is, verschilt. Denemarken gaf in 2014 42 miljoen euro uit, Azerbeidzjan smeet er in 2012 56 miljoen tegenaan. Het kan ook goedkoper. Zweden was in 2013 voor 20 miljoen euro klaar. Dat rekenden onderzoekers van de Royal Bank of Scotland uit.

Voorspellen wat het in Nederland zou kosten, is moeilijk, vertelt voormalig event supervisor van het Eurovisiesongfestival Sietse Bakker aan EditieNL.

"Het is een beetje koffiedik kijken. Het hangt er ook vanaf wat de organiserende stad zelf kan leveren. Zo was de locatie in Wenen eigendom van de stad - dat is goedkoper dan wanneer je een hal moet huren bij een commerciële uitbater. In de ene stad draagt de politie bij, in de andere stad moet beveiliging worden ingehuurd. Zo kost het de ene stad 1 à 2 miljoen terwijl andere steden 5 à 6 miljoen euro kwijt zijn."

Opgehoest door AvroTros

Bakker gaat ervan uit dat de organisatie een land minimaal 20 miljoen euro kost. Verschillende partijen betalen hieraan mee. Zo legt de European Broadcasting Union (EBU) 6 miljoen euro in. Ook de gemeente van de organiserende stad en het rijk betalen mee.

Daarnaast doen externe sponsors een duit in het zakje. Dit jaar is dat MyHeritage. Maar het grootste deel moet worden opgehoest door de omroep. In Nederland is dat AvroTros, die jaarlijks het Eurovisie Songfestival uitzendt.

Drie seizoenen Voice of Holland

Onderzoekers van de Royal Bank of Scotland berekenden dat een omroep 10 tot 20 miljoen euro moet betalen voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival. Ter vergelijking: voor 15 miljoen euro kun je grofweg drie seizoenen The Voice of Holland maken of zo'n 214 afleveringen Heel Holland Bakt.

Geschatte kosten van verschillende televisieprogramma's Geschatte kosten van verschillende televisieprogramma's

AvroTros ligt niet wakker van die mogelijke monsterklus. "We willen niet vooruitblikken. We moeten eerst nog maar zien te winnen. We hebben Ajax tegen Tottenham Hotspur als voorbeeld", zegt Erik Dekker, hoofd marketing en Communicatie bij AvroTros, tegen RTL Z. Dekker is nu in Tel Aviv, waar morgenavond de finale wordt gehouden.

Liever niet winnen

Ook over de gigantische kosten die bij de organisatie komen kijken, wil Dekker niks zeggen. "We starten de gesprekken met de EBU pas op het moment dat winst een feit is", aldus Dekker.

Dat Dekker zich op de vlakte houdt, is verstandig. In 2013 baarde toenmalig TROS-directeur Peter Kuipers opzien door te stellen dat hij niet zat te wachten op een overwinning vanwege de hoge kosten.

Verbetering 20-05-2019: Door een valuta-omrekenfout stond in een eerdere versie van dit artikel op verschillende plekken een verkeerd bedrag voor de kosten van het organiseren van het Eurovisie Songfestival. Alle incorrecte bedragen zijn gecorrigeerd.   

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van