Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Philips schrapt 230 banen en verplaatst werk naar Polen

15 mei 2019 19:22
Beeld © ANP

Philips schrapt 230 banen bij ondersteunende afdelingen. Het gaat vooral om administratieve functies in Eindhoven en Best. Het werk wordt verplaatst naar een locatie in Polen. Dat is volgens Philips efficiënter.

Twee derde van de 230 banen wordt nu nog vervuld door werknemers in Nederland met een vast contract. De rest gaat ten koste van mensen met een tijdelijk contract of inleenkrachten, laat een woordvoerder aan RTL Z weten.

De werknemers zijn vanochtend op de hoogte gebracht van de plannen, net als de vakbonden. De ondernemingsraden bekijken de plannen ook nog.

Werk naar werk

Philips helpt de medewerkers die niet meteen een andere baan kunnen krijgen met een begeleidingstraject om binnen of buiten het bedrijf alsnog aan de slag te gaan. Daarbij krijgen ze voorrang op interne vacatures.

Het bedrijf neemt tot december volgend jaar om het verplaatsen van het werk af te ronden.

Fors en dramatisch

De vakbonden zijn niet verrast dat er banen geschrapt worden, omdat ze wisten dat Philips de kosten onder de loep neemt. "Maar het aantal is erg fors en dramatisch", zegt FNV-bestuurder Ron Peters.

Hij betwijfelt of het een verstandig besluit is, met het oog op de krapte op de arbeidsmarkt. "Daar gaan we het maandag met de directie over hebben."

Het verhogen van de efficiëntie, vindt Peters een drogreden. "Ze willen alsmaar goedkoper werken om aandeelhouders tevreden te stellen, terwijl er gewoon winst wordt gemaakt. Dit is pure winstoptimalisatie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore