Business

Vestigingen Italiaanse modereus OVS in Nederland alweer dicht: 'We zijn belazerd'

16 mei 2019 06:11
Een winkel van OVS in Milaan. Beeld © Getty

De Nederlandse Modeholding Vidrea heeft besloten de uitrol van de Italiaanse modeketen OVS in Nederland helemaal te staken. De drie OVS-winkels zijn afgelopen week gesloten. Achter de sluiting gaat een groter verhaal van oplichting schuil. "We willen niets meer met ze te maken hebben."

Het verhaal begint in Duitsland, waar Vidrea in 2018 tweehonderd Duitse winkels overnam van de keten Charles Vögele. Vidrea bouwde deze winkels om tot vestigingen van Miller & Monroe, een modeketen die het ook in Nederland bestuurt.

De winkels werden gekocht via de Zwitserse tak van OVS. Vanwege mogelijke claims uit het verleden bij Charles Vögele werd een zogenaamde balansgarantie afgegeven van 93 miljoen Zwitserse Franken (82 miljoen euro). Daarmee zou Vidrea ingedekt zijn bij onaangename verrassingen. 

Maar toen puntje bij paaltje kwam, bleek de balansgarantie er niet te zijn, zegt Vidrea. De Zwitserse tak van OVS - genaamd Sempione Fashion - was ondertussen failliet gegaan.

De winkel van OVS Kids in Hilversum is inmiddels gesloten. De winkel van OVS Kids in Hilversum is inmiddels gesloten.

Kettingreactie

Toen de oude schuldeisers aanklopten bij Miller & Monroe Duitsland, raakte dat bedrijf in de financiële problemen. Dit voorjaar vroeg het surseance van betaling aan. Omdat de Duitse Miller & Monroe-winkels vervolgens hun Nederlandse moeder Vidrea niet meer konden betalen, kwam ook Miller & Monroe Nederland in zwaar weer.

In april moest Vidrea - wat staat voor Victory & Dreams - ook in Nederland uitstel van betaling aanvragen voor de Miller & Monroe-keten met 72 winkels. Begin juli moeten de crediteuren hun akkoord geven om de voorlopige surseance om te zetten in een definitieve surseance van betaling. 

Belazerd

Voor Vidrea-woordvoerder Edwin van Wijk is het duidelijk: zijn bedrijf is belazerd door Sempione Fashion, de Zwitserse tak van OVS. "Het moet wel zo zijn dat de cijfers op de balans van Sempione Fashion waren verdraaid, anders kan je niet enige maanden later failliet gaan. Daardoor kon Vidrea geen aanspraak meer maken op de garantie."

En dus heeft Vidrea het helemaal gehad met het management van OVS. "We willen er gewoon niets meer mee te maken hebben", zegt Van Wijk. Volgens hem is OVS in Nederland niet gestopt vanwege tegenvallen resultaten, maar puur omdat ze als franchisenemer geen zaken meer willen doen met OVS. 

Sempione Fashion, gevestigd in Pfäffikon bij Zurich, is telefonisch niet meer bereikbaar. Bij de communicatieafdeling op het hoofdkantoor van OVS in Venetië werd woensdag de hele dag de telefoon niet opgenomen.

OVS in zwaar weer

OVS is in Italië bekend van grote modewarenhuizen en heeft ook een kinderwinkelvariant OVS Kids. Het 47 jaar oude bedrijf heeft het zwaar want er zijn de afgelopen jaren honderden vestigingen gesloten. Vooral buiten Italië heeft het bedrijf grote problemen.  

Vorig jaar sloot OVS al de 140 winkels in Zwitserland. In dat jaar werden ook de 83 winkels in Oostenrijk gesloten, twee maanden nadat ze waren geopend. In Nederland waren er vestigingen in Amersfoort, Hilversum en Hellevoetsluis. Die worden nu omgebouwd tot Witteveen-winkels, ook een keten die in handen is van Vidrea. 

De omzet van OVS bedroeg vorig jaar 1,4 miljard euro. Dat was bijna 2 procent minder dan het jaar ervoor. Het warme weer werd daarbij door het bedrijf als belangrijke oorzaak genoemd. Dat jaar halveerde de winst. Het bedrijf is beursgenoteerd in Milaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van