Ga naar de inhoud
Ondernemen

Komst Formule 1 laat kassa rinkelen voor Zandvoortse hoteliers

Bezoekers bij de Jumbo Racedagen op het circuit van Zandvoort. Beeld © ANP Foto

Het precieze weekeinde is nog niet bekend, maar dát Max Verstappen volgend jaar in zijn bolide rondjes racet op Zandvoort is wel duidelijk. Goed nieuws voor Formule 1- fans én voor de ondernemers in het kustplaatsje. "Ik had al wel drie keer volgeboekt kunnen zitten."

Veel ondernemers in Zandvoort maken er geen geheim van: als de Grand Prix van Nederland dan toch bij hen verreden gaat worden, zullen ze er op verdienen ook.

Enthousiast

Zo kunnen de kamers bij hotel Zeespiegel gewoon worden gereserveerd voor mei 2020, al zijn ze dan wel vijf keer zo duur als normaal. Prijzen voor de kamers in dit hotel liggen normaliter tussen de 80 en 120 euro per nacht.

In het weekeinde van de Formule 1 mogen bezoekers tussen de 400 en 600 euro betalen. "Ik heb gekeken bij andere circuits, wat de hotelprijzen daar doen", zegt eigenaar Enrico van der Spiegel. "Het zijn voornamelijk Nederlanders die boeken, zij zijn heel enthousiast over de race."

Geblokkeerd

Het hotel is daarmee wel uitzondering op de regel. De meeste onderkomens hebben de maand mei geblokkeerd in hun eigen reserveringssysteem en op boekingsites.

"We beginnen er nog niet aan", zegt de eigenaar van Hotel Hoogland, Floris Faber. "In januari volgend jaar kijken we verder. We zijn overspoeld met reserveringsaanvragen, maar we wachten het nog even af."

Hij wil eerst graag meer duidelijkheid over het evenement hebben. "Het is leuk voor Zandvoort, een opsteker, maar ook een uitdaging. Zouden alle wegen worden afgesloten? Dat kan toch niet, er wonen hier gewoon mensen. Ik ben ook benieuwd of ze combinatietickets gaan aanbieden, dat mensen die een hotel boeken ook een toegangskaartje kunnen kopen."

Formule
Lees ook:
Formule 1 komende drie jaar op Zandvoort

Drie keer vol

Ook bij La Rosa en het Amsterdam Beach Hotel kunnen nog geen kamers worden geboekt voor een van de vermoedelijke GP-weekeindes.

"Al vanaf het begin dat dit speelde, waren er mensen die ons belden voor een kamer", zegt Suzanne Jansen van het Beach Hotel. "We hebben ze allemaal op een wachtlijst gezet, omdat we zelf ook nog niet weten hoe duur de kamers worden en om welk weekeinde het gaat."

Net als bij Zeespiegel zijn het voornamelijk Nederlanders die een nacht willen vastleggen. "'Het is bizar, ik had al drie keer vol kunnen zitten. We hebben 35 kamers en er staan tussen de 80 en 90 mensen op de wachtlijst."

Die gaat het hotel allemaal bellen als er meer duidelijkheid is over het programma. Wat de prijzen betreft is Jansen er inmiddels wel uit: twee keer zoveel als normaal.

Meerdere nachten

Iedereen in Zandvoort hanteert dezelfde strategie, zegt Carmen Menes van La Rosa. "Zolang de datum van de race niet definitief is, kan er nog niet worden geboekt. Iedereen gaat hierop inspelen, het is echt kassa voor de ondernemers. Het zou me ook niets verbazen als hotels een verblijf van meerdere nachten verplicht gaan stellen. Hoe korter het verblijf, hoe hoger de prijs, in die trant moet je wel denken."

Het Center Parcs strandhotel én het huisjespark in de badplaats zijn voor mei 2020 geblokkeerd door het hoofdkantoor, zegt woordvoerder Marthijn Tabak.

"Een externe partij heeft interesse in onze 114 kamers en ruim 400 huisjes. Nee, helaas mag ik niks zeggen over de partij. We hebben de aanvraag, nu is het nog afwachten welk weekeinde het precies wordt", zegt hij.  

Een tikkeltje zuur: ten tijde van de Grand Prix worden nog eens honderd huisjes op het park verbouwd. Die kunnen dus niet worden verhuurd.

Kamertje vrij

Bij hotel Keur hebben ze heel veel telefoontjes gehad, zegt mede-eigenaar Christine Yeh. "We hebben 27 kamers en zouden het liefst bijvoorbeeld een bedrijf verwelkomen dat alle kamers in één keer afneemt. Voor echt vaste gasten kunnen we eventueel een uitzondering maken. En voor Max houden we natuurlijk graag een kamertje vrij."

Als ondernemer zet ze wel haar vraagtekens bij de racekalender van Zandvoort. "Er is nu sprake van dat de Jumbo racedagen volgend jaar al rond 30 april worden gehouden. Een paar dagen eerder is het ook nog Koningsdag, dan zit het hier ook vol."

Al die evenementen in één week, dat zou ze liever anders zien. "Nu wordt het kijken hoeveel nachten je mensen minimaal wilt laten blijven."

Verstappen-effect

Niet alleen in Zandvoort, ook in de omliggende plaatsen merken hotels dat Max Verstappen eraan komt. In Haarlem is het Van der Valk al volgeboekt, wat de keten dan ook prominent op de website heeft gezet. Het Carlton Square in dezelfde plaats neemt alleen boekingen aan via de salesafdeling.

De Baak Seaside, in het 20 kilometer zuidelijkere Noordwijk, 'merkt het zeker' dat het F1-festijn naar Nederland komt. De prijsstrategie wordt er dan ook op aangepast, zegt een medewerker. "Het zou ook raar zijn als we daar niet van profiteren."

De
Lees ook:
De crashes van Verstappen kosten Red Bull miljoenen