Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Italiaanse staat moet mogelijk weer probleembank overeind houden

09 mei 2019 12:23 Aangepast: 09 mei 2019 12:33
Beeld © Getty

De Amerikaanse zakenbank Blackrock heeft besloten toch geen overnamebod te doen op de Italiaanse probleembank Carige. Het is te risicovol. Volgens de commissarissen van de bank rest nu nog de optie dat de bank wordt gered door de Italiaanse overheid.

Carige is de tiende bank van Italië en belangrijk voor de regio rondom havenstad Genua.  De bank zit al jaren in financiële problemen door onder meer oninbare leningen, managementproblemen en de kwakkelende Italiaanse economie.

Ook wil de grootste aandeelhouder, de lokale familie Malacalza, geen geld meer steken in de bank. Carige telt 4000 medewerkers en 500 kantoren. Al sinds 2013 lijdt de bank verlies en moeten kapitaalinjecties door de aandeelhouders de bank overeind houden.

Europese Centrale Bank

De in januari door de Europese Centrale Bank (ECB) aangestelde commissarissen van Carige zeggen nu 'verder te zoeken naar een oplossing in de markt die de stabiliteit en het herstel van Carige garandeert'. 

Maar ze zeggen ook expliciet dat in ieder geval volgens de in januari ingevoerde wet een investering door het Italiaanse ministerie van Financiën een optie is.

Kortom: net als bij andere Italiaanse probleembanken Monte Dei Paschi di Siena en de twee kleinere banken Popolare Vicenza en Veneto Banca zou de overheid de bank moeten redden.

Belastingbetaler

De Italiaanse overheid is op dit moment eigenaar van 68 procent van Monte Dei Paschi di Siena, de vierde bank van het land. De schatting is dat de redding van die bank de belastingbetalers 5,5 miljard euro heeft gekost.  

Tot voor kort leek de redding van Carige voor elkaar. Er was een kapitaaluitbreiding van 720 miljoen euro in voorbereiding. 400 miljoen euro daarvan zou worden betaald door Blackrock met wat andere investeerders.

Reddingsfonds

De rest komt van een reddingsfonds van Italiaanse banken waarbij eind vorig jaar uitgegeven obligaties zouden worden omgezet in aandelen. Ook was er in het strategisch plan voor de komende jaren een saneringsplan om van 2,7 miljard euro de oninbare uitstaande leningen af te komen.  

De Europese Centrale Bank wilde aanvankelijk half april een definitieve oplossing hebben voor Carige. Die deadline is inmiddels verplaatst naar 17 mei.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van