Werkplatforms YoungOnes en Temper, waar zelfstandigen tijdelijke klussen kunnen scoren, beginnen met het aanbieden van schadeverzekering aan voor de zzp'ers die werken via de platforms. Vaak worden de klussen nu nog uitgevoerd zonder dat de uitvoerders daarvan zich hebben ingedekt tegen eventuele schade die ze aanrichten.
Daarmee lijken de 'gig-economie'-bedrijven de vlucht naar voren te nemen, nu zij steeds meer onder druk staan van de politiek om beter te zorgen voor de mensen die via de platforms werken. Vorig jaar al ging maaltijdbezorger Deliveroo door de pomp en besloot om de koeriers standaard te verzekeren tegen bedrijfsongevallen.
125 euro per jaar
YoungOnes is al begonnen met een samenwerking met verzekeringsintermediair No Risk. Mensen die hun diensten aanbieden via het platform kunnen voor 125 euro per jaar, exclusief belasting, zich verzekeren tegen schade die ze aanrichten als ze aan het werk zijn.
Daarbij geldt wel dat je per schadegeval nog een eigen risico hebt van 125 euro. Daar krijg je wel wat voor terug: je bent verzekerd tot 2.500.000 euro per schadegeval met een maximum van 5.000.000 euro per jaar.
36 cent per uur
Concurrent Temper gaat binnenkort beginnen met het aanbieden van verzekeringen via een partner, vertelt medeoprichter Niels Arntz. 'Freeflexers' die via Temper hun werkzaamheden aanbieden, worden straks gewezen op een speciale verzekering van Schreuder Verzekert.
Die werkt weer anders dan de verzekering bij YoungOnes. Bij Temper kun je je straks via Schreuder verzekeren per klus. De kosten daarvan gaan 36 cent per uur bedragen. Daarvoor ben je tot 2.500.000 euro per schadegeval verzekerd.
Als je zo nu en dan een klus aanpakt ben je dan voordelig uit, maar als je heel veel uren maakt per jaar is het weer duurder dan bij de concurrent. Daar is bewust voor gekozen, vertelt Arntz, want veel gebruikers van zijn platform zouden er helemaal niet op zitten te wachten om te betalen voor een doorlopende verzekering, terwijl ze daar een groot deel van het jaar helemaal geen gebruik van maken.
Belangrijk voor gebruikers
"We hebben gezien dat dit belangrijk is voor onze gebruikers, omdat we veel onderzoek doen", vertelt Arntz. Daaruit bleek dat 84 procent weleens nadenkt over een aansprakelijkheidsverzekering. "Dat is een hoop."
Hoe vaak er schade wordt gemaakt op de werkvloer, daar heeft Arntz naar eigen zeggen geen zicht op. "De minder grote dingen hoor je natuurlijk niet. Bij de grotere dingen horen we soms zijdelings dat er iets plaatsgevonden heeft." Wat hij wel merkt is dat flexwerkers die via zijn platform een klus hebben gedaan daardoor soms toch met vragen als 'wat moet ik nu doen?' bij Temper aankloppen, als er schade is gemaakt.
Arntz benadrukt dat zij juridisch gezien geen rol hebben als een opdrachtnemer schade maakt, 'maar dit is wat we wel kunnen doen', zegt hij over de samenwerking met de verzekeringsmaatschappij.
