Het blok is defect of ontbreekt. De inhoud ontbreekt misschien of u moet wellicht de oorspronkelijke module inschakelen.
Business

Familie Lubbers verkoopt delen kwakkelend staalbedrijf Hollandia

02 mei 2019 14:28 Aangepast: 31 mei 2019 16:06
Staalbouwbedrijf Hollandia werkte ook aan reuzenrad London Eye. Beeld © ANP

De familie Lubbers verkoopt een belangrijk deel van haar staalbouwbedrijf Hollandia aan de Amsterdamse investeringsmaatschappij Standard. Uit onderzoek van RTL Z blijkt dat het bedrijf keihard is geraakt door de crisis in de offshore-industrie.

Staalconstructiebedrijf Hollandia in Krimpen aan den IJssel kwam in de jaren vijftig in handen van de vader van de latere minister-president Ruud Lubbers. Onder leiding van Ruud en zijn broer Rob groeide het bedrijf later snel, onder meer in bruggenbouw.

Toen Ruud Lubbers de politiek in ging, werd Hollandia voortgezet door zijn broer. Na het einde van zijn politieke carrière kreeg de oud-premier zijn helft in het bedrijf weer terug. Hollandia, in 2017 goed voor een omzet van 140 miljoen euro en tegenwoordig geleid door Robs zoon Steven, is altijd eigendom van de familie gebleven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politicus Lubbers lag als ex-ondernemer onder een vergrootglas

Afstoten Hollandia

Maar nu stoot de familie Lubbers dus een belangrijk deel van Hollandia af. Haar houdstermaatschappij Hollandia Holding brengt de meeste bedrijfsonderdelen onder in Hollandia Orange, waarin de familie een belang van 50 procent blijft bezitten. De andere helft komt in handen van de Amsterdamse investeringsmaatschappij Standard Investment.

De deels afgestoten dochterbedrijven zijn Hollandia Structures, Infra, Services, Hollandia UK en Everest Industriële Montage. De onderdelen Engineering en Systems vallen buiten de transactie.

Samen boeken de bedrijven in Hollandia Orange met zo'n 300 werknemers een brutowinst van 6,5 miljoen op een omzet van 100 miljoen euro. Dankzij de samenwerking met investeerder Standard kunnen zij hun positie als bouwers van infrastructurele projecten 'versterken en uitbouwen', zegt directeur Steven Lubbers optimistisch in een persbericht.

Hollandia kwakkelt

De werkelijkheid achter de deal is minder positief. Uit de meest recente jaarverslagen blijkt namelijk dat het familiebedrijf afgelopen jaren keihard onderuit is gegaan. Hollandia Holding boekte in 2017 een verlies van 3,6 miljoen euro, en kende een negatief eigen vermogen van 18,6 miljoen euro.

Moederbedrijf Hollandia Vastgoed boekte een verlies van 3,7 miljoen euro op een omzet van 140 miljoen euro. Het bedrijf bezat nog wel een positief eigen vermogen, van ruim 25 miljoen euro, maar eind 2017 voldeed het echter niet meer aan de financieringscriteria van haar huisbanken ABN Amro en NIBC.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo werd het bedrijf van de familie Lubbers duurzaam

Verliezen in offshore

De verliezen en het missen van de financieringscriteria zijn volgens de stukken te wijten aan de afwikkeling van een juridische geschil dat 0,9 miljoen euro kostte, en tegenvallers bij dochters Offshore en Systems als gevolg van de zwakke offshore-markt.

Dochter Hollandia Offshore boekte in 2017 een verlies voor belastingen van 7,6 miljoen euro. Voor 2018 werd een negatief bedrijfsresultaat van 10 miljoen euro verwacht. De familie Lubbers besloot vorig jaar om de Offshorebedrijven te sluiten. Het ontslag van het personeel kostte 3,7 miljoen euro.

Gezonde bedrijfsonderdelen

Volgens Steven Lubbers was de familie al langer van plan om een partner te zoeken, waarmee Hollandia sneller kan groeien. Die keuze staat 'los van de situatie van Offshore', stelt hij. Door die activiteiten te staken, worden daarmee volgens de Hollandia-directeur geen verliezen meer gemaakt. "De overige bedrijven maken winst binnen de groep."

De joint venture met Standard Investment krijgt dus de gezonde bedrijfsonderdelen van Hollandia.

Keuze voor duurzaam

Na het overlijden van Ruud Lubbers begin vorig jaar meldde RTL Z dat zijn drie kinderen Paul, Bart en Heleen zich wilden concentreren op duurzame investeringen. Bart Lubbers is grootaandeelhouder in Fastned, dat laadstations voor elektrische auto’s exploiteert.

Met die 'groene keuze'  kwam ook hun toekomst als aandeelhouder van Hollandia ter discussie te staan. Volgens Steven Lubbers nemen 'de erven Ruud' met de gedeeltelijke verkoop aan Standard echter geen afscheid van hun belang in Hollandia. Hun investeringsvehikel Breesaap 'blijft betrokken als aandeelhouder.'

Historische banden

Hoewel Hollandia na de sluiting van de offshore-tak - dat onder meer werkte aan windparken - nog minder een 'duurzaam bedrijf' is dan daarvoor, bevestigt Bart Lubbers dat de zijn familietak aandeelhouder in Hollandia blijft. Historische banden spelen bij die beslissing een rol. "Het is het bedrijf van mijn opa en mijn vader. Maar ik sta op flinke afstand. Mijn neef Steven heeft de leiding, en mijn broer Paul is commissaris. Ik houd me vooral bezig met Fastned." 

Fastned werkt momenteel aan een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs Euronext, die in de eerste helft van dit jaar rond moet komen. "We liggen op schema."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van